Regulisanje metabolizma

Poznata britanska pjevačica Adele je uz pomoć nove dijete uspjela liniju dovesti u red.

Izvori bliski pjevačici navode kako je ona u proteklih nekoliko mjeseci smršala 15 kilograma zahvaljujući knjizi "The Sirtfood Diet" koja je u Velikoj Britaniji izašla u januaru.
Pete Geracimo, Adelein dugogodišnji trener, fan je ovog načina prehrane koji aktivira sirtuin, protein u organizmu za koji su istraživanja pokazala kako pomaže u regulisanju metabolizma.
Autori dijete su certificirani nutricionist Glen Matten i Aidan Goggins, nutricionista i farmaceut, dijeta se zasniva na konzumiranju namirnica bogatih sirtuinom, a koji oponaša efekte mršanja i posta.
To su: kelj, jagode, citrusi, hurme, maslinovo ulje, tamna čokolada, zeleni čaj, crveno vino, jabuke, peršun, crveni luk, kurkuma, borovnice... Meso ne spada u ovu skupinu namirnica, no dozvoljeno je. Bitno je samo da ne zamijeni "sirtuin" namirnice.
Dijeta je zapravo prilično restriktivna. Prva tri dana prehrana je ograničena na svega 1.000 kalorija, sljedeća četiri dana se jede 1.500 kalorija, uz dva obroka i dva smoothija.
Nakon prvih sedam dana jedu se određene "sirt" namirnice u neograničenim količinama.
Goggins i Matten dijetu su testirali isključivo na ispitanicima koji su svakodnevno vježbali, a svi ispitanici u prosjeku su izgubili tri kilograma u 7 dana.
Nutricionisti naglašavaju kako je ovo prije svega režim prehrane, a ne drastična dijeta za nezdravi gubitak kilograma. Cilj prehrane je osnažiti metabolizam i imunološki sistem te poboljšati opće zdravstveno stanje.
Grace Fjeldberg, dijetetičarka sa Mayo klinike, kaže kako je još uvijek rano pretpostaviti kako dijeta daje dobre rezultate za sve. 
"Istraživanja obećavaju i potvrđuju kako je dijeta bazirana na biljkama korisna, ali je svakako potrebno više istraživanja. Neće svi dobiti rezultate kao Adele, svi mi smo dosta različiti", kaže ona.