Brit Awards 2016

Nagrade najboljim britanskim muzičarima Brit Awards dodijeljene su sinoć u O2 areni, a večer je obilježila neponovljiva Adele, koja je bila nominovana u četiri kategorije, u kojima je i osvojila nagrade. Adele je između ostalog dobila nagradu za najbolji album, i najbolji ženksi album.

Tokom svečanosti dodjele nagrada odata je počast nedavno preminulom pjevaču Davidu Bowieu, kojem je posthumno dojeljena nagrada Brit Awardsa.
Nagradu za najbolju muzičku grupu osvojio je bend Coldplay, i to mi je bio deveti trofej za najbolju britansku grupu, što ih čini jednim od najuspješnijih muzičara kada je u pitanju nagrada Brit Awards. Ispred njih je nedostižni Robbie Williams sa 17 nagrada, i to 12 kao solo izvođač i pet sa grupom Take That.
Od ostalih nagrada najboljim britanskim solo izvođačem proglašen je James Bay, dok je najbolja strana grupa australski bend Tame Impala. Nagradu za najboljeg internacionalnog izvođača osvojio je Justin Bieber. Najbolji internacionalni ženski izvođač je Bjork.
Jedna od nagrada koju je dobila Adele je i ona za pjesmu "Hello", koja je proglašena najboljim singlom. Nagradu za najbolji spot godine osvojila je grupa One Direction.
Treba istaći da je večer dodjele nagrada obilježena i emotivnim govorom Adele, koja je zahvaljujući se na nagradi iskazala podršku pjevačici Keshi, koja je tužila svog bivšeg producenta zbog seksualnog zlostavljanja.