Prije 25 godina

Bili su jedni od najpopularnijih izvođača s kraja 80. Uz njihove hitove plesali su baš svi, a onda se dogodilo skandal tolikih razmjera da je ušao u povijest pop muzike.

Milli Vanilli jedan od najpopularnijih pop atrakcija činila su dva atraktivna mladića duge kose koji su stasom i glasom obarali s nogu djevojke diljem planeta. No zvjezdana se priča uskoro pretvorila u jednu od najvećih farsi u muzičkoj industriji ikad.
Njihov hit 'Girl You Know It's True' zauzeo je prva mjesta top ljestvica kako u Europi tako i u Americi. Nije bilo diskoteke koja je držala do sebe, a da nije puštala njihove hitove. Dvojac je osnovao producent i kompozitor Frank Farian 1988. Frank je snimo album, ali je smatrao kako pjevači koji su otpjevali sve pjesme na ploči nisu dovoljno atraktivni da se pojave u javnosti pa je za tu ulogu odlučio zaposliti dva zgodna dečka Roberta Pilatusa i Fabricea Morvana. Jedini problem je bio to što dečki nisu bili pjevači, bili su manekeni i plesači, ali pjevanje im nije bila jača strana. 
To Franka nije ni najmanje omelo da realizira svakako najveću prijevaru u povijesti pop glazbe. Na početku nitko nije mogao ni sanjati kako dva ljepotana uopće ne pjevaju vokale na albumu koji se odlično prodavao. U nastupima su jednostavno koristili playbackove što nikome nije pretjerano smetalo s obzirom da je to bila praksa i drugih pjevača.
Bruka je pukla na u najnezgodnijem trenutku. Milli Vanilli osvojili su Grammy za najbolje nove izvođače. Na dodjeli MTV nagrada stvari su se ozbiljno zakomplicirale. Tijekom izvedbe pjesme 'Girl You Know It's True' koju se izvodili 'uživo' playback je počeo preskakati i neprestano ponavljati jednu te istu frazu. Iako se činilo da u tom trenutku na to nitko nije obratio pažnju, mediji su vrlo brzo raskrinkali cijelu stvar.
U javnost je izašla istina o prijevari u režiji Franka Fariana koji, ni kada su ga raskrinkali, nije vidio ništa loše u tome što je napravio. 19. studenog 1990. Milli Vanili ostali su bez nagrade Grammy, a to se nikada prije nije dogodilo. Rob i Fab proglašeni su prevarantima, a javnost je bila zgrožena. Ipak, to nije bio kraj tragične priče.
Član dua Rob Pilatus 1998. godine pronađen je mrtav u hotelskoj sobi.
Fab Morvan je o čitavom događaju progovorio prije nekoliko godina za IN Magazin: 'Nekoliko je stvari utjecalo na taj čin. Slava je broj jedan, jer ona je divna stvar ali kad nestane mnogi ljudi izgube svoj identitet. Umro je i posrnuo jer je uzimao i teške droge koje su naposljetku oduzele njegov život.'