Sjećanje na Tošeta

U čast jednog od najboljih pjevača bivše Jugoslavije biće objavljen album sa njegovim najvećim hitovima u izdanju "City recordsa", kao i koncerti u Skoplju i Kruševu.

Na današnji dan rodio se jedan od najpopularnijih pjevača bivše Jugoslavije Todor "Toše" Proeski, koji bi proslavio svoj 32. rođendan. Povodom ove godišnjice u čast makedonskog anđela biće objavljen album sa njegovim najvećim hitovima u izdanju "City recordsa", kao i koncerti u Skoplju i Kruševu. 
Profesionalnu karijeru Toše je započeo 1997. godine na muzičkoj manifestaciji "Melfest", kada je pobijedio sa pjesmom "Yesterday" grupe "Beatles". Dvije godine kasnije objavljuje prvi album i održava svoj prvi koncert. 
Srbiju oduševljava 2003. kada je pobijedio na prestižnom muzičkom festivalu "Beovizija" sa pjesmom "Čija si". Nedugo zatim, svojim anđeoskim glasom osvaja Hrvatsku, BiH i Sloveniju. Snimio je pregršt hitova, kao što su "Tajno moja", "Koj li ti grize obrazi", “Srce nije kamen”, "Lagala nas mala" i mnogi drugi. 
Izdato je ukupno deset Tošetovih albuma, od kojih su tri izdata posthumno. Sarađivao je sa mnogim muzičkim zvijezdama, kao što su Goca Tržan, Toni Cetinski, Karolina Gočeva… 
Osim što je bio vrstan pjevač, Proeski je bio i humana duša, održavši brojne humanitarne koncerte. 
Toše Proeski poginuo je u saobraćajnoj nesreći, kada je njegov automobil udario u prikolicu obližnjeg kamiona, nedaleko od Nove Gradiške u Hrvatskoj. 
Toše, koji je u tom momentu spavao na mjestu suvozača, preminuo je na licu mjesta, dok su vozač Georgij Georgijevski i njegova tadašnja menadžerica Ljiljana Petrović teže i lakše povrijeđeni. Narednog dana, Proeski je sahranjen u rodnom Kruševu uz najviše državne počasti, a od popularnog pjevača oprostila se desetina hiljada ljudi. Posthumno je proglašen počasnim građaninom Makedonije.