"Ulica starih koraka"

Skorašnjim gostovanjem poznatog KUD-a "Bihor" iz Petnjice (Crna Gora), po ko zna koji put, pozitivno su se predstavili kosovskom, a posebno bošnjačkom narodu na drugom multietničkom Festivalu folklora "Festival prijateljstva Kosovo 2013", koji je održan u Prištini u Domu omladine.

Naime, drugi dio Festivala za mlade Bošnjake Prizrena i regiona bio je daleko zanimljiviji. Te večeri je rganizovana folk-žurka gdje je izabrana mis festivala, Alisa Tiganj iz pomenutog KUD-a. Interesantna je činjenica da je iste večeri za mis fotogeničnosti izabrana njena sestra Dijana Tiganj koja se oprobala i u književnosti gdje je prošle godine izašla njena prva knjiga poezije "Ulica starih koraka". 
Mlada Dijana je odlična učenica trećeg razreda gimnazije "Panto Mališić" u Beranama, a njene pjesme govore o mladalačkim ljubavima i  školskim osjećajima, dok je knjiga naišla na odličan prijem kod ljubitelja poezije, naročito onih mlađih. 
To je svojevrsna literarna historija najtananijih osjećanja: ljubavi, nada, želja, čežnji i snova karakterističnih za taj period ljudskog života. Dijana kroz svoje pjesme stvara osobene slike svijeta viđene mladalačkim očima kroz prizmu ljubavi. 
U razgovoru sa njom istakla je da inspiraciju za svoje pjesme nalazi u svojoj okolini i svakodnevnom životu. Teme njenih pjesama su bliske mladoj čitalackoj publici, jer govore o dobu djetinjstva i rane mladosti pitanjima koja se tada javljaju, osjećajima jednog mladog bića koje je tek zakoračilo stazama života, ali i  o prirodnim ljepotama zavičaja.
Obje sestre rođene su na Kosovu, Alisa u Dragašu a Dijana u Prizrenu gdje je, svojevremeno, njihov otac Sinan Tiganj, koji je predsjednik KUD-a "Bihor",  u mnogim srednjim školama u Gori i  Prizrenu radio kao profesor.
Izdvojili smo pjesmicu iz pomenute knjige poezije "Ulica starih koraka" Dijane Tiganj.
"Treba mi vremena…"
"Znaj da nije lako
Odrasti tek tako,
Prihvatiti se tog bremena
Shvati, treba mi vremena,
Život teške dane nosi
Tada shvatiš gdje si, ko si,
Treba na sve spreman biti
Povezati tanke niti,
Sudbina nam dane šalje
Nikad ne znaš gdje ćes dalje,
Samo jednom kaži "kreći"
Nikad ne znaš ko je sljedeći,
I kada je sve već tako
Meni stvarno nije lako,
Prihvatiti se tog bremena
Shvati, treba mi vremena…"
Dijana Tiganj (zbirka poezije "Ulica starih koraka").