Promocija knjige Mustafe Baljea

Promocija knjige poezije "Gošća" autora Mustafe Baljea održana je danas u Kulturnom centru "Evropa" u Prizrenu. U ulozi promotera su bili dr Sadik Idrizi i profesorica Iva Skenderi, a stihove je kazivao poznati kosovski glumac Enver Petrovci.

"Gošća" je druga po redu knjiga poezije čiji je pjesnik Mustafa Balje, rekla je na početku voditeljica programa Selva Kalajdžini koja je prisutne upoznala sa biografijom autora.
"Stvoriti jedno dijelo, u ovom slučaju knjigu poezije, složićete se, nije nimalo lako. A kada taj uradak ugleda svijetlost dana, poput naše Gošće, i kada provjerite, prolistate stranice knjige, vidjećete mnogo metafora, događaja, slike koje nam na neki način odaju i ličnost samog autora", rekla je Selva Kalajdžini.
O knjizi je zatim govorio dr Sadik idrizi koje je istakao da Mustafa Balje svojom Gošćom čini značajan literarni iskorak u vrijeme opšte prosječnosti koja je posljednjih godina zavladala bošnjačkom poezijom na Kosovu.  
"Gošća je graciozna i slojevita poezija. Stihovi u njoj su pažljivo i uredno poredani. Sve je na pravom mjestu. Ipak, nakon iščitavanja knjige, mnoga pitanja ostaju otvorena. Ko je gošća, i(li) šta je ona? Je li ljubav, bol ili samoća? Možda nešto sasvim peto? Sve ovisi od naše percepcije, od našeg ugla i perspektive posmatranja. Pjesnik je nama, čitaocima, ostavio više otvorenih mogućnosti umjetničkog doživljaja i tumačenja. A to je i odlika kvalitetne savremene poezije – nedorečenost, višeznačnost, polivalentnost", rekao je dr Sadik Idrizi. 
Govoreći o autoru Idrizi je naglasio da je Mustafa ozbiljan pjesnik koji piše ozbiljnu poeziju.
"Tako misli jedan drugi Mustafa, Mustafa Smajlović, jedan od recenzenata ove zbirke. Tako mislim i ja, uz dodatak da je u ovom trenutku Mustafa Balje jedan od najboljih bošnjačkih pjesnika na Kosovu. Njegova poezija ima duboke korijene u narodnom stvaralaštvu Gore, ali, iznad svega, ima modernu i veoma zgusnutu poetsku strukturu. Njegova poezija je prepoznatljiva, razumljiva, lako čitljiva. Njegova poezija je razapeto brdo snova, odnosno neprestano pulsiranje snova. Njegova poezija je sva u kontrastima, lepršava. Zato je treba čitati ozbiljno i i doživjeti dostojanstveno".
O autoru je govorila i njegova profesorica iz srednje škole Iva Skenderi koja se prisjetila dana od prije 30-ak godina kada je Mustafi predavala, tada, srpsko-hrvatski jezik. 
"Kada uzmem knjigu Gošću ispred sebe zapitam se: Da li je moguće još nešto reći o ljubavi, o životu, o domu, o mjesecu o smrti...?, i onda kad okrenem stranice Gošće vidim da je to zaista moguće, da Mustafa sve to divno rekao. Njegove hrizanteme iz poezije su zlatne boje. On tačno zna u pjesmi gdje će da zasadi azaleju...", rekla je između ostalog profesorica Iva Skenderi.
Veliki glumac Enver Petrovci je govoreći o autoru i knjizi rekao da je on danas prvi put kazivao stihove na promociji jedne knjige i da je na to pristao kada je pročitao "Gošću". Za autora kaže da on koristi metafore ali da se ne krije iza tih metafora.
"Mustafa koristi konkretne metafore. On se ne krije iza svojih metafora nego ih namjerno upotrebljava. Mustafa piše vrlo konkretno. Savremeno i za sva vremena", rekao je Enver Petrovci.
O utiscima sa promocije knjige "Gošća" autor Mustafa Balje za naš portal kaže:
"Zahvaljujem se svima koji su došli na promociju ove moje druge po redu knjige poezije Gošća. Posebnu  zahvalnost dugujem dr Sadiku Idriziju, profesorici Ivi Skenderi, kao i mom velikom prijatelju Enveru Petrovciju koji se predstavio sa jako lijepim  govorom ali i čitanjem stihova iz ove moje nove knjige poezije. Takođe, moram istaći, da je tu puno ljudi koji su značajno doprinjeli da se ova knjiga pojavi na tržištu ali i na drugi način pomogli promociju putem slika, dokumentaraca... Najvažnije je da smo svi mi, posebno ti moji prijatelji od pera, utkani u sve ovo moje što radim. Ja sam naučen da dajem i suština ljudskog života, po meni, je davanje jer te sutra niko neće pitati šta imaš već šta si dao. Tako sam ja vaspitan i na taj način zamišljam svoj život. Također moram istaći da ovu promociju, tj ovu moju novu knjigu poezije posvećujem mojoj rahmetli supruzi Saniji koja je prerano preselila na ahiret i to je moja jedna velika satisfakcija te se nadam da će ona uvijek biti u mojim mislima a rajske kapije će joj biti, vjerujem, širom otvorene".
Nakon završetka programa ove veoma uspješne promocije, autor Mustafa Balje je prisutnima potpisivao svoju drugu po redu knjigu poezije "Gošća".