Nova knjiga Sulejmana Aličkovića

Poslije knjige "Bogumili Sandžaka", svjetlost dana je ugledala još jedna knjiga etnologa i antropologa Sulejmana Aličkovića, "Sandžak u arhivskim dokumentima", čiji je predgovor napisao prof. dr. Emir Ramić, a pogovor Akademik Alija Džogović.

Objašnjavajući nam na najslikovitiji način tradiciju, kulturu, običaje Bošnjaka, zadirući u jedan vrlo kompleksan problem bošnjačke historije, kroz svoju prvu knjigu "Bogumili Sandžaka", etnolog Sulejman Aličković potvrđuje da su Bošnjaci Sandžaka i Bosne i Hercegovine jedan narod koji vjekovima ima isti jezik, kulturu, pismo, i vjekovno je živio u jednoj državi, dajući nam tako značajan prilog proučavanju zanimljive i vrlo burne historijske prošlosti Bošnjaka. U toj knjizi Sulejman Aličković nam osvjetljava historijske činjenice u kojima se definitivno pobijaju razni naučno istraživački projekti što Srpske Akademije Nauka i Umjetnosti tako i njenih mentora historičara.
Osvrćući se na naučno istraživački rad etnologa Sulejmana Aličkovića, prof.dr. Emir Ramić preporučuje svim etnolozima i naučnim radnicima, da prvo prouče vrijedne radove sabrane u Bogumilima Sandžaka zatim u knjizi Sandžak u Arhivskim dokumentima i rukovodeći se tim znanjem, podacima i činjenicama da nastave svoj rad na polju bošnjačke kulture i historije.
Listajući vrijedne stranice djela Sandžka u arhivskim dokumentima naići ćemo na bezbroj historijskih dokumenata sa teritorije Sandžaka u vremenu od 1836 godine pa do Prvog svjetskog rata od izuzetne historijske važnosti za Bošnjake sa prostora Sandžaka. Zanimljivo je vidjeti razne objave, odnosno dozvole bez koje se nije smjelo kretati van svog mjesta boravka, preko raznih potjernica, naredbi za privođenje, spiskova pojedinih stanovnika naselja...
Etnolog Sulejman Aličković nas sa ovom svojevrsnom historijskom enciklopedijom upoznaje o stanju Bošnjaka u navedenom periodu, o njihovom podčinjenom položaju, o stradanju i protjerivanju te smatram da je ovom knjigom, za koju znam da je uložio mnogo truda i ogromne ljubavi za svoj kraj i Bošnjake zaslužio da svakako proučimo ono što nam je objavio, da sačuvamo od zaborava našu historiju, a autoru ovog bisera dugujemo ogromnu zahvalnaost i želimo mu još mnogo uspjeha u daljem radu.