Jezik i stil narodne poezije Gore

Nedavno je iz štampe izašla knjiga Jezik i stil narodne poezije Gore autora Sadika Idrizija Aljabaka. Ovaj samostalan naučnoistraživački rad, plod je primjene savremenih lingvističkih metoda na konkretnom lingvističkom materijalu, njegove inventivnosti, kreativnosti i nedvojbeno odličnog filološkog obrazovanja.

Posebna vrijednost djela je u činjenici da je autor obavio iscrpna, detaljna, osmišljena i potpuna terenska istraživanja na Kosovu, Albaniji i Makedoniji. Uz to lingvista Idrizi je dobro proučio i pravilno interpretirao bogatu arhivsku i bibliotečku građu koja korespondira sa naslovom navedene knjige. Obzitom da je Idrizi rođen i odrastao, školovao se i radio u navedenom lingvističom području, sveobuhvatno i cjelovito je obradio i uobličio doktorsku disertaciju, koja mu je poslužila kao odlična matrica za štampanje ove knjige.
U knjizi su istražene i interpretirane ukupne lingvističke i stilističke osobenosti narodne poezije Gore. Predmet ovoga lingvostilističkog istraživanja je narodna poezija Gore na Kosovu i u Albaniji, dok je goranska subgrupa u Makedoniji kontrastivno interpretirana. 
Knjiga obuhvata sva relevantna pitanja, te originalno i naučno elaborira istraženi materijal. U izradi pokazana je: sistematičnost, sveobuhvatnost i naučnost, adekvatna lingvistička metodologija, nalaženje i upotreba neobjavljenih i objavljenih istorijskih izvora, literature, naučno istraživanje, interpretacija i elaboracije. 
Autor knjige je obuhvatio ukupne vrijednosti jezičkih i stilističkih karakteristika narodne poezije Gore, u kontekstu dijalekatskog portretiranja tih vrijednosti nekada i danas, te njihovo dovođenje u vezu sa današnjim kolokvijalnim govorom Gore te kontrolnom grupom. U cijelosti su istraženi: fonostilemi, morfostilemi, leksikostilemi, sintaksostilemi.
Istraženi materijal je na konkretnom tekstu upoređivan sa jezičkim stanjem u današnjem govoru Gore, sa posebnim dijalekatskim kvestionarom. Na osnovu osnovu terenskih istraživanja, istorijskih izvora, literature i originalnih vlastitih zaključivanja dobijenih rezultata rezimirani su i evidentni lingvostilemi i forme njihova funkcioniranja, interpretirane su i istražene vrijednosti lingvostilema u odnosu na njihov značaj za lingvistiku, poetiku, estetiku, te druge discipline za koje je utvrđena korelacija.
Naučnoistraživački rad na osnovu kojeg je nastala knjiga je bio izuzetno složen, dugotrajan i zahtjevan. Uslovljen je dobrim lingvističkim predznanjem, te brojnim korelacijama srodnih naučnih oblasti, kao i vlastitom autorovom akribijom.
Bogatstvo i raznovrsnost  narodne poezije Gore su i do sada privlačili  pažnju brojnih  istraživača  koji su dali dragocjen doprinos prikupljanju i proučavanju ovog usmenog narodnog stvaralaštva. Međutim, sva ta istraživanja su bila parcijalna. Većeg naučnoistraživačkog projekta u oblasti lingvostilističke analize narodne poezije Gore do sada nije bilo. 
Visprenost, znatiželja, ukorjenjena ljubav prema zavičaju i strogo naučni etimološki strpljiv pristup obrade, naučnoistraživački rad u kontinuitetu, impresionirale su me i zato autora svrstavam u neumorne, i prije svega, akedemski visoko profilirane čuvare kulturnih posebnosti goranskog, odnosno sveukupnog bošnjačkog lingvističkog i kulturnog kruga. Samostalni rad Idrizija, nedvojbeni je dokaz dobrog poznavanja narodnog stvaralaštva Gore i njegov lingvostilistički mozaik. Ovdje su u cijelosti obrađene vrijednosti narodne poezije Gore, čime je, konačno, popunjena naučna praznina u proučavanju ove tematike, koja će poslužiti kao poticaj za dalja istraživanja ovog zanimljivog areala.
Istraživačkom upornošću i akribičkom kombinatorikom činjenica, mnogobrojnom provjerom podataka utvrđenih na terenu i u literaturi, autor Idrizi je uspješno i kvalitetno profilirao koncepciju i uobličio konačnu verziju knjige Jezik i stil narodne poezije Gore. Sadik Idrizi  je ovim uobličio naučno djelo koje može poslužiti i kao izvanradno štivo za studente, savremene i buduće istraživače, ali i literatura za znatiželjnike. Ove ga činjenice karakterišu kao veoma umješnog i veoma dobrog poznavaoca pisanja knjige.
U knjizi se nalaze dobro poznate kulturološke i druge činjenice, ali i ogroman broj podataka koje naučna i stručna javnost, do pojavljivanja ovog volumenoznog dijela, nije poznavala. Time će najširoj javnosti biti dostupne vrijednosti kulturnog kapitala Kosova, ali će istovremeno biti otrgnuti od zaborava brojni lingvistički, književni, stilistički, etnološki, folkloristički i drugi podaci iznijeti u njoj. 
Kada bi, makar hipotetički na trenutak pomislili, da je govor stanovništva Gore izumreo, ovo naučno djelo najbolji bi bio dokaz civilizacijske vrijednosti i opstojnosti jednog etnosa sa svim njegovim jezičkim elementima i posebnostima.