Sadrži 10 poglavlja

Knjiga "Sandžačko stoljeće - od muftije Šemsikadića do muftije Zukorlića" autora Nedžada Latića, promovirana je večeras u Sarajevu, a promotori su bili dr. Rasim Muratović iz Sarajeva i dr. Admir Muratović iz Novog Pazara.

"Knjiga je pisana u prvom licu, u reportažnom žanru, s nekim reminiscencijama iz historije i s portretima ličnosti poput muftije pljevaljskog Šemsikadića, Ali-paše gusinjskog, Jusufa Mehonjića, Vladimira Perića Valtera, koji je bio iz Sandžaka, a mnogi to nisu znali, i knjiga osvježava događaje i ideje iz sandžačke historije", rekao je u izjavi za Fenu Latić. 
Knjiga sadrži 10 poglavlja, pogovor i 86 priča na 230 stranica, a neki od naslova su: Zemunica na Balkanu, Šta će dvoglavi orao na Medresi, Jesenje putovanje zelenom transferzalom, Čujete li vi Sarajlije, Vlasi ucjenjuju Srbe, Morali smo se ranije sresti, Narod Babuna, i druge i kako je rekao Rasim Muratović "gotovo u svim ovim pričama Nedžad se kao iz živog blata vadi i bježi od trivijalnih dunjalučkih poslova dajući prednost prirodi". 
Prijmećuje da "Nedžad u knjizi piše o Sandžaku ljepše, pažljivije, detaljnije, srčanije, nego mnoge domicilne Sandžaklije, i govori o bratskom djelovanju Bošnjaka, njihovim sličnostima i različitostima, međusobnom nerazumijevanju, neuvažavanju, nepoštivanju, destruktivnim političkim razlikama, ličnim sujetama". 
"Nedžad piše o snishodljivosti Bošnjaka i bošnjačke politike prema političkim protivnicima, o isključivosti i distanciranju od njihovih dojučerašnjih političkih istomišljenika, o bošnjačkim prvacima koji pojma nemaju o stanju svog naroda. O nedostatku političke kulture kod Bošnjaka, te o Bošnjacima šćućurenim i sjehuđenim poput pokislih golubova, i Sarajevu koje se stoljećima ponaša kao naivno i beznadežno janje uvijek nespremno za vlastitu odbranu", rekao je Rasim Muratović. 
Admir Muratović je dao historijski osvrt na period proteklog stoljeća i tadašnjih političko-ekonomskih prilika koje su vladale u Sandžaku, počev od muftije Šemsekadića 1880-tih godina pa do danas, do muftije Zukorlića. Ukazao je posebno na zločine i genocid nad Bošnjacima Sandžaka, na montirane političke procese protiv intelektualaca, te o velikim migracijama sandžačkih Bošnjaka u Tursku, Ameriku, Evropu. 
"Ali, i pored svega , Sandžak ima najvrijedniji resurs, a to su ljudi“, rekao je Admir Muratović o knjizi i zahvalivši se Nedžadu Latiću rekao da mu je posebno drago što je pisao i o muftiji Zukorliću koga je okarakterizirao kao "čovjek-riječ". 
Promociji je prisustvovao i dr. Mustafa Cerić, predsjednik SBK, koji je u ime muftije Zukorlića pohvalio autora na izboru teme, ličnosti i izboru naslova, te govoreći o paradoksima kojih ima u BiH i Sarajevu rekao kako je najveći problem Bošnjaka nizak nivo samopoštovanja, "a jedan od lijekova jest i Nedžad Latić koji je napisao knjigu". 
Organizator večerašnje promocije je Liga za Sandžak, a moderator je bio Alen Duraković.