Ostaje još da se vidi

Najznačajniji festivali nedavno su završeni (Teljurajd, Venecija, Toronto), a kritičari su već istakli prve favorite. Među najpopularnijim filmovima za nagradu Oscar su The commuter i White boy Rick, no koji će dobiti prestižnu nagradu ostaje još da se vidi.

1. The Shape of Water (2018)
Od kada je premijerno prikazana u Veneciji, gdje je na kraju osvojila i Zlatnog lava, ova fantazija Giljerma del Tora oduvala je većinu kritičara. Mračna bajka o ljubavi nijeme čistačice i vodenog bića sigurno će biti u trci za tehničke kategorije, ali nikog ne bi iznenadilo ako se umiješa i među favorite za film, scenario, režiju i glavnu glumicu (Seli Hokins).

2. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2018)
Mračna priča o majci koja traži ubicu svoje kćerke, reditelja i scenariste Martina Mekdone, osvojila je nagradu publike u Torontu i nagradu za scenario u Veneciji.

Kritičari su naročito istakli glumu Franses Mekdormand, miljenicu Akademije.

3. The commuter (2018)
Biznismen se igrom slučaja upliće u zavjere na putu od posla do kuće. Samo treba da odgovori na prosto pitanje – kakav je on čovjek?

4. 12 Strong (2018)
Ratna drama, o vojnicima, njihovim životima, prijateljstvu. Priča o ''12 jakih'', o prvom timu za Afganistan poslije napada na kule bliznakinje u Njujorku. Priča koja može da otvori neke nove teme i vidike.

5. White boy Rick (2018)
Dječak se priključuje FBI i postaje mladi agent. Poslije nekog vremena provedenog u tajnoj službi, ponešen osjećajem moći, počinje da diluje drogu. Godinama je bio u narko svijetu, da bi na kraju završio iza rešetaka, osuđen na doživotnu.