Sve oči Kosova uprte u Los Anđeles

Na Kosovu su velika očekivanja da će kratkometražni film "Shok" o kosovskom ratu osvojiti Oskara u kategoriji najboljeg kratkog filma, prenose mediji uoči svečane dodjele nagrada američke Akademije za film i nauku.

Ostalo je još nekoliko sati do početka dodjele "Oskara". Na ovoj prestižnoj ceremoniji kosovski kratkometražni film "Shok" se smatra favoritom u svojoj kategoriji. Posljednji u nizu svjetskih prstižnih dnevnika koji je kratkometražnom filmu "Shok" dao najveće šanse za dobijanje Oskara je "Los Angeles Times".

Inače, na osnovu statistike ovoga lista film "Shok" je iza sebe ostavio "Ave Maria" kao najvećeg konkurenta našem filmu.

Dodjeli u Los Anđelesu će prisustvovati britanski reditelj Jamie Donoughue, producenti Eshref Durmishi i arvey Ascott, kao i dvojica protagonista filma, Lum Veseli i Andi Bajgora. Od kada je taj film nominovan za Oskara 14. januara, kosovski mediji ga navode kao mogućeg favorita za nagradu.

To je prvi put da neki film s Kosova bude nominovan u nekoj od kategorija prestižnog Oskara.

Ceremonija 88. dodjele nagrada američke Akademije za film i nauku trebalo bi da počne u ponedjeljak rano ujutro u 2.30 po srednjoevropskom vremenu u teatru Dolby u Los Anđelesu. Svečanost će prenositi više od 225 zemalja i teritorija u cijelom svijetu.