Najveći uspjeh kinematografije Kosova

Kratki film, rađen u koprodukciji Kosova i Britanije, govori o prijateljstvu dva dječaka za vrijeme rata na Kosovu.

Kratki film Shok (Drug), rađen u koprodukciji Kosova i Velike Britanije, nominiran je za Oscara, nagradu Američke filmske akademije, u kategoriji 'Najbolji kratki igrani film'.
Direktor Centra za kinematografiju Kosova Arben Zharku na svom Facebook profilu saopćio je da ova nominacija “predstavlja najveći dosadašnji uspjeh kosovske filmske industrije”, prenosi Anadolija.
“Sa scenarijem i režijom Jamieja Donoughuea, film Shok upravo je nominiran zajedno sa još četiri druga filma za nagradu ‘Najbolji kratki igrani film’ u 88. izdanju Oscara”, napisao je Zharku.
Radnja filma bazirana je na istinitim događajima, a odvija se u periodu rata na Kosovu, kada su testirane granice prijateljstva između dvoje djece koja se bore da prežive tokom rata.
"Na Kosovu 1998. godine, dva dječaka su najbolji prijatelji koji žive normalne živote, ali dok rat zahvata ovu zemlju, njihova svakodnevnica sve više je ispunjena nasiljem i strahom. Njihovi izbori uskoro postaju prijetnja ne samo prijateljstvu, već i njihovim porodicama i životima", stoji u opisu filma na zvaničnoj stranici Oscara gdje su predstavljene nominacije. 

'Otvorio vrata kosovskim filmovima'

Centar za kinematografiju Kosova, sa producentom Eshrefom Durmishijem i Harveyem Ascottom, podržao je ovaj film.
“Ovo je najveće dostignuće kosovske kinematografije do sada i Shok je sada otvorio vrata kosovskim filmovima da budu prisutni na velikim filmskim takmičenjima”, napisao je Zharku.
Shok je ranije bio nagrađen, između ostalog na festivalima u Aspenu i Washingtonu. 
Ceremonija dodjele Oscara bit će održana 28. februara u Los Angelesu.