Uloga u nagrađenom filmu u Veneciji

Petnaestogodišnji Denis Murić iz Zvečana sasvim slučajno je počeo da se bavi glumom, a da bi film u kojem glumi, ’Ničije dete’, reditelja Vuka Ršumovića, osvojio tri nagrade u Veneciji.

Denis u tom filmu igra divljeg dječaka koga su pronašli lovci među vukovima u šumi u Bosni i Hercegovini, odakle je potom poslat u Beograd u dom. Film je urađen po istinitoj priči. Pored ovog filma, on glumi i u filmu ’Enklava’.
U intervjuu za Radio Kosovo 2, program na bosanskom jeziku, Denis kaže da nikada nije bio zainteresovan za film, ali nije krio oduševljenje kada je dobio ponudu da bude u filmu.
"Prvi dan kad sam otišao na snimanje, to me je fasciniralo. Zaljubio sam se u svijet na setu", kaže Denis.
Sve se desilo jednog popodneva u Zvečanu posle treninga fudbala. Jedan od drugova je krenuo na audiciju, i drugovi, među kojima je bio i Denis, krenuli su da ga bodre. Sasvim slučajno, i Denis se pojavio na audiciji i ... prošao.
"Tada sam rekao da je to bila slučajnost, ali možda i nije, to je možda već bilo određeno. Ne znam koliko sila je moglo da deluje a da ne odem tamo. Iako je bilo loše vreme ... ja sam otišao“. 
Denis je tom prilikom odglumio igru žmurki sa drugovima.
Radilo se o filmu ’Enklava’ u kojem Denis glumi albanskog dječaka kome je ubijen otac, a koji živi u enklavi sa prijateljima.
"Albanski ne znam ali sam učio za potrebe filma napamet rečenice. Mi smo odavde, slušao sam taj jezik. Ponekad čujem i od tate kako priča", kaže on.
Zapravo, sve je počelo od tog filma.
Tokom prvog dana snimanja filma ’Enklava’, Denis je pozvan da snimi i ’Ničije dete’.
"Utisci sa snimanja 'Ničije dete' su super. Sama ekipa je bila odlična i to mi je mnogo pomoglo u radu. I ne samo na filmu ’Ničije dete’ već i na ’Enklavi’. Druženje je bilo super, pomoglo je nama klincima da se opustimo, da nemamo tremu, i zato smo uspeli da iznesemo film na ovaj način. Reditelj Ršumović je prema svoj djeci bio pažljiv, nije hteo da nas izlaže nekom naporu, samo je davao instrukcije, a mi smo sami stvarali kako mi mislimo da naš lik to treba da uradi. ’Ničije dete’ je snimljeno u Beogradu, a ’Enklava’ kod Valjeva“, ispričao je Denis.
Međutim, ono što ga je najviše oduševilo jesu nagrade sa festivala u Veneciji.
"Dobili smo nagradu za najbolji film i nagradu publike. Ta nagrada publike zaista puno znači. Tamo je bila premijera i tu sam bio pod velikim utiscima. To je bilo fascinantno za mene jer u tom trenutku...nisam znao da li da se radujem, da li da plačem. Kad se sad sjetim toga baš se naježim. Noge su mi klecale kad sam izašao na binu. Nakon filma odgovarali smo na pitanja, ljudi su tražili autograme. Prošetao sam i Venecijom“, kaže Denis.
Denis trenutno pohađa srednju školu u Sjevernoj Mitrovici, a planira da upiše fakultet dramskih umjetnosti. Pored toga, u planu je još jedan film o naučnoj fantastici.