Najsjajnija noć Hollywooda

Hollywood je spreman za najsjajniju noć u godini kada će crvenim tepihom prošetati brojne zvijezde koje će prisustvovati 87. ceremoniji dodjele Oscara. Po lokalnom vremenu ceremonija počinje u 19 sati, a po našem u 4 ujutro.

Ceremonija dodjele Oscara će biti održana večeras u holivudskom Dolby Theatreu, objektu koji nudi 3.300 sjedećih mjesta. Domaćin će biti Neil Patrick Harris, koji je obećao magičnu noć. Tome će pridonijeti i pjevačice lady Gaga, Rita Ora, Jennifer Hudson i Anna Kendrick. 
Sigurnost je na visokom nivou s obzirom da će događaj osiguravati 1.000 policajaca, a operacija će biti vođena iz podzemnog bunkera. 
U četvrtak poslijepodne su ulice u blizini održavanja događaja blokirane zbog dojave o bombi, koja je bila lažna.
Finalni krug glasanja u kojem su učestvovala 6.292 člana je završen u utorak. Nominovani su nekoliko dana ranije posjećivali različite događaje i prikazivanja širom Los Angelesa.
Osam je kandidata za najbolji film, a to su "American Sniper", "Birdman", "Boyhood", "The Grand Budapest Hotel", "The Imitation Game", "Selma", "The Theory of Everything" i "Whiplash".
"Birdman" i "The Grand Budapet Hotel" imaju po devet nominacija. Film "The Imitation Game" ima osam nominacija. Popularni filmovi "American Sniper" i "Boyhood" imaju po šest nominacija.
Eksperti smatraju da će nagradu osvojiti ili "Birdman" ili "Boyhood", mada se blaga prednost daje filmu "Birdman".
Favoriti za najboljeg glumca su Steve Carell za ulogu u filmu "Foxcatcher", Bradley Cooper (film "American Sniper"), Benedict Cumberbatch ("The Imitation Game"), Michael Keaton ("Birdman or the Unexpected Virtue of Ignorance") i Eddie Redmayne ("The Theory of Everything").
U ženskoj kategoriji za Oscara su Marion Cotillard (za ulogu u filmu "Two Days, One Night"), Felicity Jones ("The Theory of Everything"), Julianne Moore ("Still Alice"), Rosamund Pike ("Gone Girl") i Reese Witherspoon ("Wild").