Reditelj Isa Qosja

Kosovski film "Three Windows and a Hanging" ("Tri udovice i vešanje") reditelja Ise Qosja boriće se za plasman među pet kandidata za priznanje Američke filmske akademije za najbolji strani film.

Film u kojem i Mirjana Karanović tumači jednu od uloga je priča o selu koje mora da se suoči sa posljedicama silovanja njihovih žena tokom rata na Kosovu 1998 - 1999. godine.
"Film veoma kritično govori o jednom zadrtom, muškom društvu u kome nema milosti za žene. One su potpuno pretvorene u osobe koje i fizički i duhovno pripadaju muškarcu. Film se fokusira na muškarce koji nemaju dimenziju saučešća prema ženi koja je bila silovana i koja je pretrpela strašan emotivni bol. Oni više brinu o sopstvenoj časti i slici koju drugi imaju o njima, nego o tome da je tim ženama potrebna pomoć. Inače, u filmu se ni jednom ne pominju ni Srbi ni Srbija", rekla je Karanović za Blic, večito zabrinut za imidž Srbije u svetu i prikazivanje još jednog potencijalno "antisrpskog filma".
Film "Tri udovice i vješanje" uspješno je prikazan u avgustu ove godine na Sarajevo film festivalu. Reditelj Qosja (65) je profesor na Univerzitetu u Prištini i autor velikog broja igranih i dokumentarnih filmova, među kojima je najpoznatiji "Proka", prikazan na više međunarodnih festivala, uključujući i Kan.
Dodjela nagrada Američke akademije za film zakazana je za 22. februar slijedeće godine.