U povodu 10. godišnjice nezavisnosti Kosova, Konsultativno vijeće zajednica a uz podršku Ureda Predsjednika Republike Kosova, u prizrenskom sportskom centru "Sezai Surroi", organiziralo je multietničko foklorno druženje.

Na svečanosti su učestvovala društva iz različitih sredina Kosova, koja su svojim nošnjama, pjesmama i igrama prezentirala narodno blago albanske, turske, bošnjačke, hrvatske, crnogorske, romske, egipćanske i aškalijske zajednice. Pored javnih i političkih ličnosti grada Prizrena, koncertu su prisustvovali i bošnjački političari, ambasador Crne Gore na Kosovu, Ferhat Dinosha sa saradnicima i drugi zvaničnici. 
Prisutnima se u ime SO Prizren obratio predsjednik Artan Abrashi. Poželjevši sretnu desetu godišnjicu nezavisnosti Kosova, Abrashi je dodao da ovakva okupljanja u Prizrenu, samo potvrđuju da je grad na Bistrici Kosovo u malom. Koncert su zvanično otvorili članovi Gradskog muzičkog orkestra himnom Kosova sa nekoliko zabavnih melodija. Bošnjačku zajednicu predstavljali su članovi KUD-a “Podgorski biseri”, koji su izveli splet narodnih kola, dok su muzičari “Faruk-benda”'otpjevali par sevdalinki i druge zabavne pjesme. Atmosferu u publici podigli su na viši nivo članovi KUD-a iz Tuzija kraj Podgorice, koji su izveli nekoliko narodnih kola, koja odslikavaju multietničku Crnu Goru. 
Posebnu pažnju prisutnih i novinara privukle su mlade članice KUD iz Janjeva, hrvatske zajednice, koje su nosile staru izvornu nošnju iz tog mjesta te, između ostalog, otpjevale himnu Republike Hrvatske te, također, bile pozdravljene velikim aplauzom. Na samom kraju prisutnima su se predstavili i stariji članovi KUD iz Restelice, tj. Gore, koji su izveli nekoliko pjesama i igara iz tog kraja te oduševili prisutne. 
Moderator koncerta, mladi Denis Galjuši, predstavljao je učesnike koncerta na čak pet jezika te, uz pomenute, napravio sjajnu atmosferu. Sve u svemu, kako rekoše gosti iz Crne Gore ali i domaćini - dajte da ovakvih koncerata i druženja mladih u budućnosti bude što više.