U takmičarskoj konkurenciji 102 filma

Predstavljen je ovogodišnji program DokuFest-a, na kome će se naći nova imena koja će biti predstavljena na festivalu.

Direktorica festivala Nita Deda rekla je da je fokus DokuFest-a ove godine na temu budućnosti, i da će ove godine biti program koji odgovara svim uzrastima koji učestvuju na festivalu.
Ona je rekla da će biti predstavljeno 230 filmova, dok je u takmičarskoj konkurenciji 102 filma.
"Mi smo spremni za ovogodišnje izdanje DokuFest-a, koji se fokusira na temu budućnosti i ima veoma širok program koji uključuje projekcije preko 230 filmova koji su izabrani od hiljadu filmova koji su se prijavili na Dokufestu, muzičke koncerte koji će se održati u parku Maraš i na Kaljaji, dječiji festival, koji se ove godine obilježava sa projekcijom filma za djecu, kao i različite radionice i posebnu izložbu u saradnji sa Marubi institutucijom u Skoplju", rekla je Nita Deda.
Umjetnički direktor DokuFest-a Veton Nurkollari je najavio da će ove godine na festivalu gostovati dva svjetski poznata reditelja.
Ovom prilikom, Eroll Bilbani, je rekao da ove godine, zahvaljujući uspjehu filmova iz prošle godine, interesovanje za školu filma "Budućnost je ovdje" je mnogo veće.
On je rekao da su dio ove škole učenici iz regiona, kako iz Albanije i Srbije, i dodao da će u bioskopu "Ljumi", zainteresovani moći da vide njihova ostvarenja.
"Želim da istaknem činjenicu na koju smo svi ponosni da naša škola filma, koja je osnovana prije pet godina, i to ne slučajno nazvali smo je 'Budućnost je ovdje', ove godine se poklapa sa temom festivala. Imali smo ogroman interes, zahvaljujući uspjehu filmova iz prošle godine, koji su učestvovali na više od 27 festivala širom svijeta. Ove godine smo imali izuzetan interes za učešće, i na kraju, 8 učesnika na čelu sa svojim predavačima su uspjeli da realizuju svoje filmove koji će imati svoju premijeru na festivalu ", rekao je on.
Ove godine festival će biti održan od 4. do 12. avgusta, i otvoren je za sve ljubitelje filma i muzike. Od 230 filmova koji će biti predstavljeni, 102 filma biće prikazana u takmičarskom dijelu festivala.