Eurosong 2017

Takmičenje za najbolju pjesmu Evrope koje počinje večeras, ove godine bit će emitirano iz Međunarodnog izložbenog centra u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine. Ovogodišnji favorit je Italija koja vodi na svim kladionicama.

Italiju, koja je dva puta pobijedila na Eurosongu, ove godine predstavlja Toskanac Francesco Gabbani pjesmom "Occidentali’s Karma". To je prva kompozicija u historiji Eurosonga s riječima na starogrčkom i na sanskritu.
Prema prognozama kladionica, veliku šansu za pobjedu ima i Portugal, predstavlja ga Salvador Sobral pjesmom "Amar Pelos Dios" koju je napisala njegova sestra Luisa.
Trenutno je na trećem mjestu Bugarska koju predstavlja Kristian Kostov pjesmom "Beautiful Mess" za koju je sam napisao tekst. Bugarska je najbolji plasman na Eurosongu imala prošle godine kada je osvojila četvrto mjesto.
Švedska, koja je jedna od najuspješnijih zemalja Eurosonga, trenutno se nalazi na četvrtom mjestu, a predstavlja je Robin Bendtsson.
Kada je riječ o zemljama regije, trenutno je najbolje rangirana Makedonija koja se nalazi na 22. mjestu. Predstavlja je Jana Burčeska pjesmom "Dance Alone".
Jacques Houdek koji predstavlja Hrvatsku trenutno je na 27. mjestu, predstavnica Srbije Tijana Bogićević je na 31. mjestu, dok je predstavnik Crne Gore Slavko Kalezić na nezavidnom 36. mjestu.