U srednjoj muzičkoj školi "Lorenc Antoni" u Prizrenu sinoć je održan koncert klasične muzike za violončelo gdje su nastupili dva svjetski poznata čelista, Austrijanac Meinhard Holler i Nenad Uskoković iz Zemuna koji živi u Minhenu.

Oni su se upoznali na "colluvio-kursu" kamerne muzike na međunarodnoj turneji te se rodila ideja da osnuju duet sa kojim već godinama obilaze evropske, a pogotovu balkanske države i u mnogim gradovima održavaju koncerte. 
Tako je, po njihovim riječima, došlo do ideje da, povodom katoličkog i pravoslavnog Uskrsa organizuju međunarodnu turneju. Tokom ovog mjeseca nastupili su u Minhenu, Gracu, Gut Horneggu, Beogradu, Kragujevcu, Visokim Dečanima, sinoć u Prizrenu, a posljednji koncert na ovoj turneji održat će sutra u Beogradu. 
Malobrojni prisutni, zbog loše medijske prezentacije, uživali su u izvjedbama djela Johanna Sebastiana Bacha, Arama Hačaturjana, Giovannia Sollime i Giuzeppea Valentinia. 
Nakon koncerta razgovarali smo sa dvojicom svjetski poznatim čelistima o njihovim utiscima o starom gradu Prizrenu.
Meinhard Holler: “U Prizrenu nisam prvi put, više puta sam dolazio. Ovdje imam jako puno prijatelja i kolega sa kojima smo radili na par projekata, zajedno sa kolegom Uskokovićem. Skoro smo imali i razmjenu studenata-muzičara za koje smo organizirali kurs za kamernu muziku, koji je pohađao i vaš Prizrenac, Meriton Hysa, ispred muzičke škole "Lorenc Antoni". Prije rata na tom kursu je bila i Jelena Stojković, također iz Prizrena. Tada se ova muzička škola zvala "Josip Slavenski", tako da iz ovog možete shvatiti koliko godina mi sarađujemo sa nekadašnjim učenicima, a sada profesorima ove muzičke škole. Također je snimljen i dokumentarac pod nazivom 'Kosovo nakon rata - traume i novi početak' u našoj koprodukciji. Što se tiče večerašnjeg koncerta utisci su povoljni, jedino što je nedostajalo malo više publike, no vjerovatno nisu bili obavješteni, ali doći ćemo mi opet da se družimo sa vama. Ova sala je divna, vrlo je akustična, što nama muzičarima odgovara.
Nenad Uskoković: "Već sam treći put ovdje i uvijek ću rado dolaziti s obzirom na kulturu, umjetnost i tradiciju kao i istoriju vašeg starog grada. Prvi put sam bio 2010. godine kada sam u ovoj istoj sali nastupio sa tadašnjim učenikom ove muzičke škole Meritonom Hysom. Drugi put sam bio kao turista kada sam nekoliko dana šetao i fotografisao sve kulturno-historijske spomenike po kojima je Prizren poznat u svijetu. Dakle, ovo mi je drugi put da nastupam ovdje i vrlo sam zadovoljan ovim večerašnjim koncertom jer svima nama na balkanskim prostorima mnogo treba više kulture i umjetnosti, a mnogo manje politike koja je ušla u sve pore života. Mi smo u vašem gradu čitavih pet dana, a posjetili smo i nekoliko sela gdje su se djeca upoznala i vidjela naše instrumente, koji su, složićete se sa mnom, vrlo rijetki na ovim prostorima. To im je bilo vrlo zanimljivo, a nama velika i izuzetna čast da možemo organizirati ovakvu vrstu koncerta gdje smo, kako rekoh, svuda bili srdačno dočekani. Svuda se, logično, mogu organizirati koncerti u smislu, kao što je kolega istakao, da smo već na Uskršnjoj turneji posjetili mnoge gradove te organizirali niz koncerata, ali ovi koncerti za djecu i učenike su posebni jer nam je to, u neku ruku, veća čast što možemo djeci priuštiti koncerte koje nemaju prilike čuti i slušati svakoga dana. Što se tiče mojih osobnih planova, eto, ja imam još nekoliko projekata gdje sam u saradnji sa jednom rumunskom pijanistkinjom i gdje imamo interesantan program vezan za balkanske kompozitore i tu vrstu muzike sa ovih, balkanskih prostora, što je vrlo interesantno jer to sviramo u Njemačkoj i Austriji, gdje oni ne poznaju ritam te vrste muzike, a mi im na taj način približavamo našu, balkansku muziku, melos i naš smisao života. Svuda smo, kao i kod vas, izuzetno dočekani, što je za mene i kolegu izuzetna čast. Inače, rođeni sam Zemunac, a sada živim i Minhenu gdje sam i studirao muziku te sam ostao u jednoj tamošnjoj muzičkoj školi da predajem ozbiljnu muziku i eto mene, prvom prilikom, ponovo kod vas.
Vjerujemo da će ovakvih ili sličnih koncerata klasične muzike ovog kulturnog ljeta u Prizrenu biti još više, na radost svih onih koji vole ovu vrstu muzike, jer kako reče Uskoković, balkanskim prostorima mnogo više treba kulture i umjetnosti nego politike.