Udruženje turskih pjesnika i pisaca, kojeg predvodi Agim Rifat Yeşeren, jučer je u osnovnoj i nižoj srednjoj školi "Izvor" u Gornjem Ljubinju sa književnicima iz bošnjačke zajednice Ajradinom Uzairijem, Rasimom Kaplanijem i Izetom Kurtišijem, održalo druženje sa učenicima te škole i njihovim nastavnicima.

Veoma posjećeno druženje učenika i pedagoga ove škole sa književnicima iz turske i bošnjačke zajednice, upriličila je direktorica Nedžmija  Zećirović, dok su se djeca takmičila u recitovanju poezije. Nakon njih, gosti, književnici su govorili  stihove iz svojih knjiga te su, na samom kraju ovog druženja, svim učenicima podjelili  knjige i časopis IMZA, koji promoviše pisanu riječ svih zajednica. 
Bošnjački književnici Uzeir Ajradini, Rasim Kaplani i Izet Kurtiši  svojim pjesmama su, na trenutak, podsjetili učenike koliko je važno kreativnost spojiti sa njegovanjem maternjeg, bosanskog jezika. 
Organizator druženja, Agim Rifat, pozdravljajući prisutne govorio je o značaju održavanja ovakvih književnih susreta sa omladinom. Sa druge strane i osnovci su pokazali zavidno znanje u poeziji i prozi te u recitovanju.
Učenicima su na kraju podjeljene vrijedne nagrade, a pjesnici su, zauzvrat, dobili nagrade u vidu uramljenih dječjih radova. 
Direktorica osnovne i niže srednje škole "Izvor" u Gornjem Ljubinju, Nedžmija Zećirović, iznijela je mišljenje o ovom druženju turskih i bošnjačkih pjesnika sa bošnjačkim učenicima.
"Recimo da smo mi jedna tradicionalna škola koja njeguje bošnjačku književnost  i literaturu kao i našu književnu riječ. Naša škola oduvijek je imala  talentirane učenike iz mnogih oblasti i svjedoci smo nivoa kulture i tradicije ovdašnjeg naroda.  Pozitivna strana je da se nismo "uprljali" savremenim tokovima kao i da čuvamo ono što je bitno i što obogaćuje dušu. Naša škola ima učenike koji lijepo pišu, veoma dobro recituju i posjeduju takmičarski duh. Veoma sam ponosna što imamo takvu mladež i kolektiv koji radi na afirmaciji kulturnih vrijednosti. Inače, svake godine organizujemo po četiri književna časa, sa književnicima iz albanske, turske i bošnjačke zajednice, tako da je ovaj događaj, samo nastavak naših vanškolskih aktivnosti",  istakla je direktorica osnovne i niže srednje škole "Izvor|" u Gornjem Ljubinju, Nedžmija Zećirović.
Na samom kraju gosti su podjelili stotinu knjiga školskoj biblioteci, i to 80 knjiga na bosanskom jeziku kao i 20 knjiga na albanskom jeziku, te samim tim obogatili književni fond  te škole za neke buduće generacije koje dolaze za nama...