Stvarana 40 godina

Dva zadnja dijela velike kolekcije UNESCO-a pod nazivom "Različiti aspekti islamske kulture", upravo su predstavljeni, u pariskom Sjedištu svjetske UN Organizacije.

Kolekcija od 5700 strana, raspoređena je u šest poglavlja ostvarenih od strane 150 stručnjaka i eksperata, različitih kulturnih i vjerskih horizonata. 
Projekt je započet 1977. godine kao dio radova o "Općim i oblasnim historijama" a završen je nedavno, nakon što je Međunarodni komitet pregledao i analizirao sve volumene. Nakon četiri desetljeća debata, rasprava i zaključaka, specijalisti iz cijelog svijeta završili su kolekciju posebnih sadržaja, pluralističkih perspektiva i globalnih ideja o islamu, pa djelo predstavlja značajan uticaj na planetarni uspjeh i napredak interkulturnih dijaloga i poznate poruke - Ujedinjeni u našim različitostima!
Zadnja poglavlja objavljena pod nazivima: "Baze islama" objašnajvaju osnove najmlađe monoteističke vjere, analizirajući njezine principe, posebno odnos Boga i čovjeka što određuje islamsku viziju svijeta, već nekoliko stoljeća, isto kao i njegov prostorski impakt. Volumen  pokazuje i nekolicinu tumačenja Kur'ana pa njegove filozofske, političke i pravne osnove. Drugo poglavlje "Islam u današnjem svijetu", osvjetljava dinamičnost islama i primjenjivanje u suvremenim zajednicama, pružajući sveobuhvatnu analizu njegovih ekonomskih, političkih i društveno-kulturnih osobenosti.
Ostali, ranije objavljeni odjeljci, analiziraju položaj pojedinca i društava na znanstveni način, uticaj tehnologija, kulture i obrazovanja na islam. Jednovremeno dokazujući njegov ogromni doprinos približavanju različitih kultura i evoluciji njihovih preplitanja i međusobnih djelovanja, dokazujući pogrešnost mnoštva klišea i stereotipa o islamu.  
Svjetska vjera od fondiranja u 7 stoljeću naše ere, islam je danas u potrazi za odgovorima o aktualnim problemima, preko umnoženosti povijesti različitih stremljenja i oblika. Upravo printana serija obrađuje i manje privlačne teme poput siromaštva, nejednakosti, pronalaženja pravih političkih izraza kao i postovanja različitosti i osobenosti drugih, u kompleksnom svijetu konformiteta.