Glumci albanske i srpske nacionalnosti

U Prištini su toku pripreme za pozorišnu predstavu Balkanski prokletnici, koja govori o mešovitim brakovima. Predstava je spojila i beogradske i kosovske glumce.

Pozorišna predstava Balkanski prokletnici u kojoj zajedno igraju glumci albanske i srpske nacionalnosti, govori o mešovitim brakovima na prostoru bivše Jugoslavije, problema sa kojima deca ovih brakova odrastaju, njihovim psihološkim stanjem i kroz šta sve moraju da prođu kako bi se dokazali društvu.
Reditelj Enver Petrovci napisao je tekst ove predstave pre više od 20 godina, i dodaje da je ovaj fenomen i dalje prisutan.
"Još dok sam to pisao nije bilo ovakvih problema kao što ih sada ima, ali sada ih ima još više nego 1989. godine. Imam utisak da je to prokleto kod nas na ovom Balkanu. Najpoštovanija deca, bila su voljena deca i u ružna vremena, ratna vremena, oni postanu sumnjivi, niko ih ne voli jer su sumnjivi, ni nacija njihove majke ili oca. Postaju prosto sumnjivi i neželjena deca”, objašnjava on.
Posebnost predstave je što se odvija na dva jezika, dok su glumci koji igraju u njoj svi rođeni i većina njih i dalje živi na Kosovu, ističe producent Zoran Ristić.
"Potpuno mi je zadovoljstvo bilo da učestvujem u jednom procesu poznavanja ljudi, umetnika koji žive na ovim prostorima koji se ne poznaju, i koji su se bukvalno upoznali pre nekih da kažem mesec i nešto dana, iako žive jedni pored drugih bukvalno kao komšije, rade isti posao, bave se istim delatnostima, a ne poznaju se”, kaže Ristić.
Glumcima koji dolaze iz različitih gradova Kosova: Prištine, Uroševca, Lipljana, severne Mitrovice i pored jezičkih barijera, nije bio problem da nastupaju zajedno.
"Ja sam se malo uplašila pošto kolege govore na albanskom, mi na srpskom. Uplašila sam se kako će to funkcionisati na sceni, da ne upadamo nekome u repliku. Međutim, to je već na čitajućim probama bilo savršeno. Kako - ne znam. Ja ne govorim albanski, kolege ne govore srpski jezik, ali smo se zaista odlično uklopili”, kaže glumica Marija Masal.
"Sve je počelo najbolje, upoznali smo se. Saradnja, naročito sa srpskim glumcima, bila je fantastična, čak smo počeli da se upozajemo sa jezicima jedni drugih”, kaže glumac Armend Zeqiraj.
Premijera predstave Balkanski prokletnici održaće se u Narodnom pozorištu u Prištini, a druga premijera će biti održana u Gračanici.