U prostorijama Centra za integraciju etničkih zajednica, održana je promocija knige poezije “Orfejevo ogledalo (izbor poezije)“, pjesnika Mustafe Baljea. Ova njegova četvrta po redu knjiga, poduhvat je izdavačke kuće "Utilis" iz Prizrena, a svijetlo dana je ugledala zahvaljujući potpori Ministarstva kulture, omladine i sporta.

Govoreći o knjizi "Orfejevo ogledalo", najnovijem pjesničkom ostvarenju pjesnika Mustafe Baljea, promotor i moderator programa, Ismail Ramović, naglasio je da čitalačka publika na Kosovu i izdavaštvo na bosanskom jeziku, su dobili još jedno, postmodernističko djelo, od regionalnog značaja.

"Kada govorimo o Mustafinom pjesničkom opusu onda bez ikakve sumnje možemo govoriti o lirici koja prevazilazi prostore na kojima se stvara, a samim tim izlazi iz okvire zajednice kojoj autor pripada bilo nacionalno bilo geografski. Balje je bez ikakve sumnje pjesnik posmoderne. Mustafa je onaj tip stvaralaca koji prati vremenske tokove i ni za jedan korak ne zaostaje za svjetskim pjesničkim tendencijama.  

Njegova poezija nije šablonizirana, i baš zbog toga nosi autorsku posebnost. I ako se u svijetu književnosti dešavaju neke nove tendencije i ideja vodilja je pisati za, uslovno rečeno, književno neuku čitalačku publiku, Mustafa se ne pridržava te matrice i svoj lirski izražaj želi da podjeli sa onima koji se izdižu iznad prosjeka i vide svijeta sa one strane brda. Mustafa stalno pulsira asocijativnim taktovima, time permanetno zadržava kod čitaoca visoku pažnju. U svojoj zbirci pjesama 'Gosca', Mustafa traži odgovor na iskonsko pitanje razlog vlastitog ali i ljudskog postojanja, pri tome vrlo mudro izbjegavajući da kroz, što je čest slučaj, religiozne fraze pronađe taj odgovor. U autorovim radovima ćete pronaci i Samuela Beketa i Kamija i Sartra. Njegova lirika je lišena svakog nepotrebnog balasta ili pjesničkih naplavina.  Lak je ali je i težak. Lak u onoj mjeri da nas ne opterećije, a izuzetno težak jer nas tera na promišljanje.  Na kraju - Ja mu iz srca zahvaljujem za jos jedan poklon koji nam je podario u vidu zbirke pjesama Orfejevo ogledalo..."

O pjesničkom opusu našeg pjesnika i publiciste Mustafe Baljea, govorio je profesor Muljaim Kačka, doktorant bosanskog jezika i književnosti.
Pjesnik Mustafa Balje, u besjedi je o svom četvrtom uratku, "Orfejevo ogledalo", naglasio je da je u ovom izboru poezije, sublimirana čista lirika te da je njome želio da dokuči čudotvornost riječi.
Na promociji su o pjesniku Mustafi Baljeu i njegovoj poeziji govorili poznavaoci i njegove kolege iz Udruženja pisaca Kosova, pisci Agim Rifat, Rešat Fazli i Uzeir Ajradini, a stihove su govorili Mesiha Sagdati, Yunus Şişko i Arif Haliti.
Računajući Orfejevo ogledalo, Mustafa Balje je objavio četiri knjige poezije: Leptiri po pločnicima (2009), Gošća (2013) i Noćno putovanje (2015). U pripremi mu je “Ademov mjesec”, iz koje je i istoimeni pjesnički rad, krajem prošle godine osvojio godišnju nagradu Udruženja pisaca Kosova. Iste godine je dobio i opštinsko priznanje grada Prizrena, za stvaraoca godine.