U holu Doma kulture Xhemajli Berisha otvorena je izložba fotografija starih kuća u naseljima Župe i Podgore, koje iz dana u dan nestaju pod uticajem moderne arhitekture.

Izložba fotografija "Tradicionalne stare kuće u Župi i Podgoru" prvenstveno je za cilj imala skretanje pažnje javnosti na rijetko kulturno-historijsko nasljeđe koje, nažalost, nebrigom i nemarom polako nestaje, ali i na podizanje svijesti građana o značaju očuvanja objekata tradicionalne arhitekture u ovim krajevima.
Organizator izložbe Samir Mujo kaže da je, na osnovu posjete svim mjestima u Župi i Podgoru, evidentno da stare tradicionalne kuće iz dana u dan sve više nestaju pod uticajem moderne arhitekture, te da se gubi autentična stara arhitektura, po kojoj su ova mjesta bila prepoznatljiva.
“Mali je broj kuća koji je odoleo zubu vremena. One su u stanju propadanja i svi objekti više nemaju upotrebnu vrijednost i ne služe prvobitnoj namjeni”, rekao je Samir Mujo.
On je istakao da ova izložba predstavlja i svojstven registar broja i stanja starih kuća u svim naseljenim mjestima Župe i Podgore.
Izložbu fotografija je podržalo Ministartvo za kulturu, omladinu i sport.