Festival tradicionalne muzike "Nibet Fest 2015" pod sloganom "Priča ispričana zurlom" održan je juče u Grnčaru kod Prizrena. Nastupili su majstori zurle, koji su izvornim zvucima probudili emocije kod mnogih prisutnih.

Festival je započeo "prečekom", tradicionalnim dolaskom tupana, uobičajenim uvodom pred svako tradicionalno veselje uz zurle. 
Izvornim zvucima na zurli prvo se predstavio majstor Mahir Berisha, koji je svojim umećem probudio mnoge emocije kod prisutnih.
Majstor Sevim Osmani je prisutnima demonstrirao da se ovim instrumentom može svirati i nestandardna numera, no zurle imaju tonalitet koji se ne može mijenjati. Može se raditi na aranžmanu i harmoniji, ali to je i dalje izvorna muzika koja budi emocije.
Zvuci izvorne muzike, uz melodije i nekih poznatih starih pjesama, dominirali su i kod majstora Aldesa Jakupija i Neada Berishe.  
Festival potpomognut od strane  Ministarstva kulture organizirala je nevladina organizacija "Katedra slobodnog uma", a njen predsjednik Masar Šašivari ne skriva ambicije da "Nibet Fest" preraste u u tradicionalni festival međunarodnog karaktera.
"Htjeli smo da originalnu muziku Nibeta promovišemo kao umjetnost i da od nje napravimo brend. Da Nibet izađe iz nekih lokalnih okvira i pronađe svoje mjesto u savremenom muzičkom svijetu. Koliko smo uspjeli u tome vidjećemo nakon reakcija, s obzirom da je festival pratilo nekoliko televizija. Težnja je da Nibet Fest preraste u tradicionalan festival međunarodnog karaktera gdje bismo okupili majstore iz šireg regiona, gdje se ova muzika i dalje njeguje", rekao je Masar Šašivari.
Istinom muzike najlakše se upozna jedna kultura, podneblje, narod, i kada se istinski interpretira razumljiva je svima. Želimo organizatoru da se njihove težnje ostvare i da Nibet Fest preraste u jedan tradicionalni regionalni festival.