I pored brojnih problema sa vizama i prevozom, u Sarajevu je u utorak uveče otvorena samostalna izložba Mehmeta Behlulija, kosovskog akademskog slikara i predavača. Izložba "To Sarajevo, with love", upriličena je u sklopu Internacionalnog festivala Sarajevo ”Sarajevska zima“, javlja dopisnica Radio Kosova 2 iz Sarajeva.

Ovaj umjetnik koji nadahnjuje širokim spektrom boja izrazio je zadovoljstvo ponovnim dolaskom u Sarajevo nakon više od dvadeset godina.
"Zadovoljan sam što sam se ponovno vratio u Sarajevo, ali ovaj put sam se vratio sa svojim radovima. Živio sam tri godine u ovome gradu i osjećam se bar malkice Sarajlijom", kazao je Behluli.
Behluli je 1991. godine, zbog dešavanja u BiH, napustio Sarajevo i nije stigao ponijeti sa sobom svoje radove. Diplomu o završenom postdiplomskom studiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu uspio je podići tek jučer.
"Otišao sam iz ovoga grada ’91. jer je sve krenulo naopako u Bosni, a kada se završilo u Bosni, počelo je u mojoj zemlji. Tu je nažalost neka linija koja nas vezuje. Nažalost to je tragedija, i raspad bivšeg kulturnog prostora. Ali evo, nakon puno godina vratio sam se u ovaj grad sa izložbom koja, nadam se, reflektuje ono što sam doživio u Bosni i Hercegovini i u svojoj kući, na Kosovu", kazao je on. 
Behluli navodi da izloženi radovi svjedoče dezintegraciju zemlje u koju je većina istinski vjerovala, te da će njegova mala retrospektiva pokušati da odrazi sve što se desilo u nedavnoj prošlosti, bez puno estetske intervencije.
Autor je izložio oko 70 slika rađenih kombinovanom tehnikom, od klasičnih uljanih slika pa do objekata instalacija, fotografija za koje je umjetnik kazao da predstavljaju njegovu malu biografiju.
"Jedno vrijeme su moje slike djelovale morbidno i tmurno, ali takva je bila realnost. Ja sam samo pokušavao da transmetujem tj. prenesem tu realnost na nekom umjetničkom nivou. Ono što sam osjećao u to vrijeme sam i prenio na platno", kazao je Mehmet Behluli, te dodao da posjetioci izložbe, koja je otvorena do 10. marta, imaju šta da vide.
U naporu da izložba dođe u Sarajevo u galerijiu Collegium Artisticum, ona je tri puta odgađana zbog problema sa vizama, problema sa transportom i problemima koji se javljaju na prostorima na Balkanu.
Direktor Internacionalnog festivala "Sarajevska Zima" Ibrahim Spahić, komentarišući probleme pred otvaranje izložbe, kazao je kako je ovo slika tragičnosti ovog vremena i nevjerovatnih promjena koje su došle u ličnim životima. On je naglasio kako ništa ne može razoriti ono što je u ovom beskonačnom prostoru nastalo kao djelo i da ljudske odnose i relacije ne može niko razoriti, bez obzira da li žive u svijetu, regionu ili gradovima.
"Činjenica da je nešto putovalo tri dana za nas nije ništa novo, a takođe i da su granice blokirane! Danas je to pitanje Mehmeta, jučer je to bilo za nekog drugog umjetnika, dan prije za putovanje u Tivat, Dubrovnik ili u Beograd? Zamislite da putujemo po nekoliko dana u gradove i zemlje koje su od nas udaljene po 30 do 40 minuta zračne linije,to je apsurdno, ali je činjenica. Međutim, ništa nije važnije nego da se umjetnici svojim stvaranjem bore protiv ovoga",kazao je Spahić.
Mehmet Behluli (1962.), akademski slikar i predavač, živi i radi u Prištini (Kosovo). Diplomirao je 1987. godine na Fakultetu umjetnosti Univerziteta u Prištini, a 1991. godine završio je postdiplomske studije na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Od 1995. godine predaje na Fakultetu umjetnosti Univerziteta u Prištini, predmet Teorija prostora, a od 2013. godine predaje i predmet Konceptualna umjetnost.