Lokalni izbori 2017.

Do sada je PDK bila na čelu Prizrena u tri mandata i ovaj je grad zvala "Jerusalem" partije. Ali osoba koja je upravljala iz PDK nakon mnogih problema sa zakonom ovoga puta se neće takmičiti. Ove godine je utrka za prvog čovjeka Prizrena jaka. Upoznajte kandidate za gradonačelnika Prizrena...

Portal "Insajderi.com" piše da građani iz Prizrena neće imati gradonačelnika Ramadanu Muju, koji je završio svoj mandat kao optuženi za zloupotrebu službenog položaja. Nije se kandidovao od Demokratske stranke Kosova za gradonačelnika Prizrena.

Ramadan Muja je u posljednjem mandatu dao 29 obećanja od kojih je 15 realizovao. Druga obećanja su ili ostala na pola ili nisu započela uopšte.

Otvaranje novih radnih mjesta, izgradnja škole umjetnosti, izgradnja infrastrukture u zoni Boka i ulaganja u razvoj lake industrije su četiri neispunjena obećanja Ramadana Muje.

Organizacija GAP je taksativno poređala neispunjena obećanja Ramadana Muje. Između ostalog konstatuje da odlazeća osoba koja je bila na čelu Prizrena u tri mandata nije iznašla rješenje za nelegalnu gradnju, parkiranje u gradu, vodosnabdijevanje i neke druge probleme.

Muja je održao obećanje za olakšavanje poslovanja u ovoj opštini. Sva preduzeća koja su osnovana od 2012. godine su oslobođena opštinske takse.

Muja je takođe dao obećanje da će izgraditi dva centra za porodičnu medicinu, koji su sagrađeni. Centar porodične medicine u selu Veleža i Centar porodične medicine u naselju Kurilo. Muja je tokom svog posljednjeg mandata uspio izgraditi 300 stanova za invalide, ratne veterane i socijalne slučajeve.

Takođe, tokom posljednjeg mandata izgrađeno je šest sportskih terena, a u fazi okončanja su još tri. Muja je takođe otvorio popularnu kuhinju u kojoj se hrane siromašni.

Međutim, naredni gradonačelnik ove opštine od deset kandidata u utrci, prva stavka s kojom će se morati suočiti je dug opštine Prizren, koji iznosi 15 miliona eura.

Prizren je u proteklih pet godina zaglavljen u građevinskoj izgradnji, neki čak bez dozvole. Ova izgradnja je koncentrirana zasebno u području zvanom Stari grad ili Historijska zona. Vjeruje se da povećanje broja izgradnje u ovoj oblasti utiče na promjenu gradskog izgleda.

Lokalne organizacije dale su relevantne dokaze o ovom problemu. Prema njima, samo u posljednje tri godine u Historijskoj zoni izgrađeno je više od 100 novih objekata.

Čak i jedan objekat sagrađen u blizini Prizrenske lige "zauzeo" je dio dvorišta ovog veoma važnog historijskog objekta. Građani opštine Prizren u 2013. godini prikupili su 10 hiljada potpisa čime su zahtjevali zabranu ovih građevina.

Opština Prizren smatra se jednom od najposjećenijih opština od strane domaćih i stranih turista. Jedan od problema sa kojima se susreću i turisti i stanovnici ove opštine je nedovoljan parking prostor.

Opština, u nekim dijelovima grada s vremena na vrijeme je oslobodila jedan dio puteva radi besplatnog parkinga, ali se vjeruje da je ova mjera ublažila, ali ne riješila problem. Problem nedostatka parkinga se posebno primjećuje tokom ljetnje sezone.

Drugi problem sa kojim se suočavaju građani ove opštine, a posebno sela je pitka voda.

Smatra se da Prizren ima značajnu pijaću vodu za sve građane, ali zastarela mreža sprečava vodosnabdjevanje.

Osim pijaće vode problem ostaje i ispuštanje otpadnih voda u rijeku Bistricu. Grad Prizren i mnoga njena sela, odvode kanalizaciju u rijeku Bistricu. Ovo uzrokuje kontaminaciju vode i zagađuje životnu sredinu. Lista problema ove opštine je nedostatak vrtića, u drugoj najvećoj opštini nema vrtića.

Kandidati za gradonačelnika

Shaqir Totaj, kandidat PDK-a za gradonačelnika Prizrena pridružio se stranci na dan kada je ozvaničena njegova kandidatura za gradonačelnika Prizrena. Totaj je ranije bio direktor filijale ATK-a u Prizrenu. Totaj je poznat i po sportskim aktivnostima. On je od 2011. godine predsjednik košarkaškog kluba "Bashkimi", a od 2013. godine je potpredsjednik Košarkaškog saveza Kosova.

Hatim Baxhaku, jedan ke od osnivača ogranka LDK u Prizrenu. Baxhaku, koji je po profesiji hirurg, radi od vremena rata. Baxhaku je služio kao doktor u "Bitki na Košarama" i ofanzivi "Strijela". Baxhaku je bio i poslanik u Skupštini Kosova u četvrtom sazivu, oko godinu dana.

Mytaher Haskuka, kandidat iz Pokreta Samoopredjeljenje za gradonačelnika Prizrena, je profesor asistent na Univerzitetu u Prištini, Odsjek za psihologiju. Haskuka je trenutno poslanik Skupštine Kosova. Bio je i poslanik u posljednjem sazivu Skupštine Kosova.

Lulzim Kabashi, kandidat za gradonačelnika Prizrena, iz Alijasne za budućnost Kosova. Kabashi, koji trenutno ima privatni biznis, "Iliria 2", bio je uključen u politiku kao predsjednik ogranka Demokratskog saveza Dardanije (Lidhje Demokratike të Dardanisë), partije koja je već ugašena. AAK je bio u koaliciji sa PDK-u u vlasti u ovoj opštini.

Zafir Berisha, kandidat za gradonačelnika ove opštine iz Nisme. U početku je bio predsjednik ogranka PDK u ovom gradu. Berishi je dozvoljeno da bude kandidat za opštinu tek nakon žalbe Apelacionom sudu, nakon što je CIK decertifikovao Berishu da bude kandidat za gradonačelnika, jer Berisha je osuđen za krađu električne energije kao vlasnik hotela "Kështjella". Berisha je poslanik u Skupštini Kosova u posljednja dva saziva.

Emilija Redžepi, predsjednica Nove demokratske stranke i također jedini bošnjački kandidat za gradonačelnika Prizrena. Predsjedavajuća ove stranke od 2009. Redžepi je poslanik u Skupštini Kosova, ali je bila i poslanica u prethodna dva saziva u Skupštini Kosova.

Nexhmedin Ramadani, kandidat partije Fjala za gradonačelnika Prizrena. Profesor je engleskog jezika. On je u početku radio u osnovnoj školi u Dragašu, zatim u srednjoj školi u Suvoj Reci i na kraju u Ekonomskoj školi u Prizrenu, gdje radi i danas. Ramadani je čelnik dvije privatne institucije stranih jezika i računara "Finch" i izvršni direktor NVO "FICNH".

Osman Krasniqi, kandidat za gradonačelnika Prizrena iz Saveza za novo Kosovo (Aleanca për Kosovën e Re), diplomirao je na Sistemu električne energije, generisanju i distribuciji. Krasniqi je lider Federacije ribara Kosova u Prištini, a vlasnik je i "E-TECH" u Prizrenu.

Veton Qipa - kandidat Alternative za gradonačelnika Prizrena. Ova partija po prvi put sudjeluje na lokalnim izborima. Qipa je ekonomista i radio je u ovoj profesiji od devedesetih godina. Osnivač je svoje  trgovačke kompanije. Qipa je član Rotary kluba u Prizrenu, a godinu dana je bio i predsjednik kluba.

Sencar Karamuco, kandidat za gradonačelnika Prizrena ispred Kosova Demokratik Turk Partisi (KDTP). Takođe je prije dvije godine izglasan za predsjednika ogranka ove partije u Prizrenu.

Karamuco je prije neki dan kažnjen sa 300 eura od strane Izbornog panela za prigovore i žalbe, jer je koristio govor mržnje.