Potpredsjednik Alijanse za budućnost Kosova

Nakon održanih prijevremenih parlamentarnih izbora 11. juna koalicija PAN je izašla kao prva po brpju osvojenih glasova, ali rezultat nakon prebrojanih glasova nije ovako očekivan od strane ove koalicije.

Ali čak i sa ovim rezultatom, Alijansa za budućnost Kosova očekuje da formiranje institucija počne odmah nakon potvrđivanja rezultata od strane CIK-a.

Potpredsjednik ove stranke, Pal Lekaj je uvjeren da će na čelu nove vlade biti Ramush Haradinaj.

Čak Lekaj kaže da će prvi koji će reći "DA" vladi na čelu sa Haradinajem biti upravo Albin Kurti iz pokreta "Samoopredjeljenje".

"Prema našem uvjerenju, prvi koji će reći 'DA' vlada na čelu sa Haradinajem će biti Albin Kurti. Povratka unazad nema, zemlja mora krenuti naprijed i to će se dogoditi", rekao je Lekaj za "Indeksonline".

Osim toga, bivši šef parlamentarne grupe AAK u posljednjem sazivu Skupštine rekao je da čekaju verifikaciju rezultata od strane CIK-a.

"Ono što se govori po kuloarima, što se tiče brojeva, mi ih vidimo više, za nas, poslanici su ubjeđeni i to ubjeđenje ćemo obznaniti na dan kada na dnevni red bude glasanje za vladu premijera Haradinaja", dodao je Lekaj.

Očekuje se da Centralna izborna komisija do kraja ovog mjeseca potvrdi rezultate izbora kako bi se otvorio put za formiranje Skupštine i Vlada.

PAN koalicija na osnovu rezultata do sada ima 39 poslanika.

/Indeksonline/