U Prizrenu je u Domu kulture "Xhemajli Berisha" održana Izborna konvencija Koalicije Vakat - centralna manifestacija promovisanja ove koalicije i njenih kandidata za vanredne parlamentarne izbore, koji će se održati u nedjelju 11. juna.

Koaliciju Vakat čine četiri politička subjekta iz bošnjačke zajednice: Demokratska stranka Bošnjaka (DSB), Demokratska stranka Vatan (DSV), Ujedinjena stranka Bošnjaka (USB) i Centar demokratske unije (CDU). 
"Listu kandidata ove koalicije čine kandidati iz svih krajeva naše domovine u kojima žive Bošnjaci i koji su spremni da dostojanstveno predstavljaju našu zajednicu u najvišem državnom, zakonodavnom i predstavničkom tijelu", rekla je Amela Ljatifi, moderator ove manifestacije. 
Predsjednik DSB-a i Koalicije Vakat Rasim Demiri je tokom svog obraćanja istakao da su svih ovih godina bili uz svoj narod, te da su časno i pošteno radili na unapređenju prava i zaštiti interesa bošnjačke zajednice.
"I dalje ćemo raditi na zaštiti nacionalnog identiteta, našeg jezika, kulture, običaja i tradicije. Na nama je da i dalje ulažemo napore na kvalitetnije obrazovanje, obezbjeđivanje udžbenika, kvalitetnog kadra, otvaranje novih smjerova u srednjim stručnim školama i na fakultetima”, rekao je Demiri. 
Kao najznačajniji zadatak u slijedećem periodu ove koalicije Demiri je naveo kontinuirani rad na decentralizaciji i formiranju opština sa većinskim bošnjačkim stanovništvom.
"Uporno ćemo raditi do ostvarenja ovog cilja od ogromnog značaja za našu zajednicu", istakao je Demiri. 

Pogledajte obraćanje svih kandidata na Izbornoj konvenciji u Prizrenu:

Plaćeni sadržaj