Subjekti kažnjeni sa 16.700 eura

NVO "Demokratija u akciji" do sada je podnela 51 žalbu Izbornom panelu za žalbe i molbe zbog kršenja pravila političkih partija u procesu kampanje za prijevremene parlamentarne izbore, a politički subjekti su kažnjeni sa 16.700 eura.

Zbog uočenih neregularnosti tokom predizborne kampanje, Izborni panel za žalbe i molbe do sada je usvojio 11 žalbi koje je podnela NVO "Demokratija u akciji". Novčane kazne izrečene su sljedećim političkim subjektima.

"Koalicija Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa, kažnjene su sa 7.500 € za 5 predmeta, Kosovska demokratska turska partija (KDTP) sa 5500 eura za 3 slučaja. Koalicija koju čine Demokratski savez Kosova, Alijansa za novo Kosovo i inicijativa 'Alternativa' je kažnjena sa 2.500 za 2 prekršaja, a Samoopredjeljenje sa 1.200 eura za 1 slučaj", rekao je Albert Krasniqi iz NVO "Demokratija u akciji".

Među najčešćim prekršajima su korišnjenje javnih resursa za potrebe političkih stranaka i učešće državnih službenika na mitinzima.

"Koalicija PDK-AAK-Nisma je koristila 19 službenih vozila, a 21 državni službenik je identifikovan kao učesnik na javnim skupovima. U dva slučaja korišćeni su i drugi javni resursi. Koalicija LDK-AKR-Alternativa je 17 puta koristila službena vozila, 7 državnih službenika je učestovalo na skupovima i bilo je jednog slučaja korišćenja javnih resursa. Samoopredjeljenje je koristiio 1 zvanično vozilo, i jednom drugi javni resurs. Kod Liste Srpska je primećeno 4 državnih službenika koji su učestvovali u organizovanim aktivnostima političkih stranaka", dodao je Krasniqi.

Podaci NVO "Demokratija u akciji" ukazuju i na to da se u pisanim medijima u toku predizborne kampanje u 87% slučajeva promovišu muškarci kao nosioci političkih aktivnosti, dok su u preostalih 13%  promovisane žene.