Predizborni skup Koalicije Vakat u Drajćiću je otvorio predsjednik sela Asan Ilijazi koji je istakao da ovo multietničko selo koje, kako je rekao, spada u red siromašnijih sela u Župi, suočava sa mnogobrojnim problemima.

“Gorući problemi ovog sela su nedostatak škole, ambulante, Doma omladine, kao i problemi u infrastrukturi – vodovodu i kanalizaciji, niskonaponska mreža koja je stara preko 50 godina, pa sve do velike nezaposlenosti”, iznio je Ilijazi. On je uputio apel svim budućim strukturama vlasti da riješe bar jedan od ovih mnogobrojnih problema.
Predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka – članice Koalicije Vakat, Rasim Demiri je istakao angažovanje predsjednika sela na rješavanje problema sa kojima se ovo selo suočava. 
Demiri je izrazio žaljenje zbog neriješenog pitanja škole i što djeca iz Drajćića moraju svaki dan da putuju u školi u Mušnikovo.
“Svjedoci ste da smo pokrenuli jednu akciju kako da se ovaj problem riješi. Međutim, kasnije je bilo nekih drugih struja koji su to pokušali da riješe, tako da je taj problem još uvijek neriješen.  Trenutna opštinska vlast se uvijek izvlačila na tome da je problematična parcela. To ne može biti izgovor, ako je ta parcela sporna, postoje druge parcele, kao što se riješavalo i u drugim multietničkim sredinama, gdje su izgradili i škole i druge ustanove”, rekao je Demiri i dodao da oni nikad nisu izostavili Drajćiće kad god su se planirali projekti za Župu. 
Demiri je istakao da je njihovom inicijativom realizovan projekat pokockavanja ulica u vrijednosti od 15 hiljada eura i da je i posljednjom raspodijelom sredstava iz budžeta za ovo selo osigurano dodatnih 4-5 hiljada.
“Neki nam prebacuju ‘dokle sa tim pokockavanjem ulica?’. Pokockavanje ulica su zahtjevi mještana, ne radimo to napamet, i trajaće dok ne pokockamo cijelu Župu. Jer najbolje znaju oni koji svakodnevno gaze blato, šta znači imati pokockane ulice”, rekao je Demiri.
Poslanica Duda Balje je izjavila da se iz budžeta ne mogu izdvojiti sredstva za riješavanje svih problema ovog sela te da se treba raditi parcijalno.
“Sredstva dolaze dva puta godišnje kada se usvaja budžet, sa centralnog nivoa. Što se lokalnog nivoa tiče tu je drugačije. Prva odobrena sredstva iz budžeta za pokockavanje ulica su izdvojena našim trudom, a druga sredstva u manjem iznosu su predviđena rebalansom budžeta, gdje smo ograničeni u našim zahtjevima”, pojasnila je Duda Balje.
Poslanik Ćerim Bajrami je istakao da su u ovom mandatu pokušali da još više podignu rejting bošnjačke zajednice na Kosovu.
“Bošnjaci su kod Albanaca cijenjeni narod. Pokušali smo da taj naš nivo još više podignemo i da vas predstavimo u onom svijetlu kakav je naš narod zapravo”, rekao je Bajrami.
Kandidat sa liste ove koalicije Memiš Birdaini je pozvao sve mještane da što masovnije iziđu na izbore “ne zato da bi podržali nekog ko vam je simpatičan, nego da bismo dokazali da nas ima, da postojimo i da smo spremni da tu i ostanemo, stvarajući uslove za normalan život”. 

Plaćeni sadržaj