Pronaći načine da se izazovi prevaziđu

Kako bi se sagladali izazovi sa kojima se novinari susreću u predizbornom periodu i pronašli načini da se oni prevaziđu, Asocijacija novinara Kosova je organizovala okrugli sto na temu "Izbori i odgovornosti medija u tom procesu".

Objektivno, nepristarsno, istinito izvještavanje moraju ostati principi novinarstva i u predizbornom procesu kao i na dan izbora, zaključeno je na okruglom stolu Asocijacije novinara Kosova. Među najvećim izazovima sa kojima se mediji susreću, prema riječima predsjednika asocijacije, je širenje netačnih vijesti, koje u medije često dospu sa lažnih izvora na društvenim mrežama.

"U prošlosti, naročito na posljednjim izborima, vidjeli smo da je često bilo nepotvrđenih izvještaja koji su uveli neku vrstu konfuzije u javnosti i te vijesti su se prenosile u različitim medijima. Imali smo puno nepotvrđenih vijesti”, rekao je Shini Hisenaj, predsjednik Asocijacije Kosova.

Glavni i odgovorni urednik lista "Koha Ditore" istakao je da su neki mediji već postali aktivni učesnici u političkoj kampanji, i da se slična situacija na sljedećim, lokalnim izborima, može spriječiti izradom Izbornog zakona za medije.

"Nezavisna komisija za medije je početkom ove godine napravila greške, koje su po mom mišljenju dio problema. Nema nikakvog plana kontrole i nadzora medija tokom izborne kampanje, postoje samo pokušaji da se putem nekih uredbi spriječi širenje lažnih vijesti, umjesto da se ova oblast uredi zakonom. Situacija će biti teška jer su mnogi mediji već u službi političkih partija", kazao je Agron Bajrami, glavni i odgovorni urednik lista "Koha Ditore".

Medijsko izvještavanje u predizbornom procesu kao i na izborima pratiće i Tužilaštvo Kosova. Iz tužilaštva naglašavaju da su upravo zahvaljujući objektivnom izvještavanju medija na prošlim izborima, u saradnji sa policijom, uspjeli da spriječe pojedine nepravilosti i pronađu odgovorne.

"Razvili smo standardne procedure za naše operacije kako bismo brzo i efikasno djelovali na dan izbora. Državnom tužiocu i kosovskoj policiji od velikog su značaja precizne i istinite informacije sa izbornih mjesta", naglasila je Laura Pula državni tužilac.

Na sam dan izbora, prema riječima Laure Pulje, biće angažovano 100 tužioca, koji će nadgledati izborni proces i pratiti izvještavanje medija.