Uskoro u posjeti Srbiji

Osnivanje Specijalnog suda koji će procesuirati zločine UÇK dokaz je da je Kosovo odgovorna država, ocjenio je premijer Albanije Edi Rama.

"Mislim da sama odluka Skupštine Kosova izražava značaj tog čina i evropsku odgovornost Kosova kao države", rekao je Rama za list "Danas" u izdanju od petka i dodao da će Albanija sarađivati u svim istragama.
On je kazao da očekuje napredak u nastavku dijaloga Beograda i Prištine i da će se Briselski sporazum sprovesti u cijelosti. 
"Mislim da će veoma značajno biti da se kao kruna dijaloga potpiše deklaracija o dobrosusjedskim odnosima dveju država, kao činu normalizacije odnosa između Srbije i Kosova. Ovaj čin bi bio podrška učlanjivanju Kosova u međunarodne organizacije, kao što su UN, a bio bi svakako i podsticaj za integraciju Srbije i Kosova u EU", rekao je on i dodao da je nepriznavanje Kosova "gubljenje vremena". 
Edi Rama je prvi premijer Albanije čija je posjeta Srbiji najavljena poslije čak sedamdeset godina. Posljednji put je u Beogradu bio Enver Hoxha 1947. godine. 
"Odlaganje posjete zbog političkog kalendara u Srbiji još uvijek onemogućava određivanje konačnog datuma zato što se u Srbiji i dalje nastavlja taj proces. Ali koristim priliku da ukažem da je za Albaniju prioritet od velikog značaja njegovanje bliske saradnje sa zemljama u regionu i, bez ikakve dvojbe, saradnje sa Srbijom", rekao je on. 
Prema njegovim riječima, jedna od tema razgovora bilo bi stvaranje zajedničkog tržišta prije integrisanja u EU.