Privuklo veliku pažnju

Inače, Arapi čine manjinsku zajednicu od oko 20 posto od osam miliona stanovnika Izraela, a mnogi imaju rodbinu u Gazi i na Zapadnoj Obali s kojima se suosjećaju u nastojanju da Palestinci dobiju svoju nezavisnu državu

Nakon što je ženski fudbalski tim iz Izraela Hapoel Petah Tikva ostao bez nekoliko svojih fudbalerki koje se spremaju sa reprezentacijom Izraela za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, osnivač kluba Rafi Subra odlučio je da u ekipu pozove nekoliko fudbalerki arapskog porijekla, javlja Anadolu Agency (AA).
On je angažovao pet fudbalerki iz arapskih sela u sjevernom dijelu Izraela što je privuklo veliku pažnju javnosti jer su sportistkinje arapskog porijekla u Izraelu često predmet diskriminacije na terenu, ali i u svakodnevnom životu.
Arapske fudbalerke su inače rijetka pojava na terenima u fudbalskoj Premijer ligi za žene u Izraelu.
"Činjenica je da su se one vrlo dobro uklopile, sretne su, a i mi smo. Mislim da je ovakva kombinacija uspješan potez", rekao je Subra.
Inače, Arapi čine manjinsku zajednicu od oko 20 posto od osam miliona stanovnika Izraela, a mnogi imaju rodbinu u Gazi i na Zapadnoj Obali s kojima se suosjećaju u nastojanju da Palestinci dobiju svoju nezavisnu državu.
Noura Abu-Shanab, fudbalerka arapskog porijekla u ekipi Hapoel Petah Tikva, kaže da je tokom igranja na terenu doživjela mnoge uvrede.
Ali, kako kaže, i pored svega toga nikada nije odustala od igranja nogometa jer, naglašava, uživa u tome.
"Atmosfera u ovom timu je vrlo pozitivna. Porodica me podržava u mome poslu, ali i u tome da igram u ekipi gdje su većina igračica jevrejke", rekla je ova arapska fudbalerka.
Shiran Schlechter, igračica izraleskog porijekla, kaže kako se arapske i izraleske igračice odlično slažu u ekipi.
"Možda nekima zvuči čudno, ali kod nas u ekipi nema nikakve mržnje među suigračicama. Mi se borimo protiv toga. Mržnja prema nekome je nešto odvratno", ističe ova fudbalerka.
Inače, Arapkinja Abu-Shanab, koja je sada i kapiten svoga tima, kaže kako u ekipi nema ni znaka rasizma niti težnje za podjelama.
"Nema razlike između arapskih i izraelskih igračica. Mi smo ujedinjeni kao prsti jedne ruke", rekla je ova fudbalerka.