Specijalni sud za Kosovo

Na Kosovu treba biti osnovan tribunal koji će se baviti ratnim zločinima na Kosovu 1998/99. Radi se o zločinima nad pripadnicima manjina, prije svega nad Srbima.

Parlament Kosova će još ove sedmice donijeti zakonsku bazu za formiranje ovog suda. Neue Zuercher Zeitung piše:

"Tribunal je direktna posljedica izvještaja, kojeg je krajem 2010. objavio tadašnji specijalni izvjestilac Vijeća Evrope Dick Marty. Tako je bivši pripadnik uprave grada Tesina vodeće ljude OVK (Oslobodilačke vojske Kosova), od kojih neki poput Hashima Thaçija važe za ratne heroje, doveo u vezu sa raznoraznim zločinima. Najveću pažnju izazvala je optužba za trgovinu organima, kratko nakon rata.

Tako su, prema optužbama koje je iznio Marty, srpskim zarobljenicima i Albancima-kolaboracionistima Srba, u ljeto 1999. vađeni organi, koji su poslije skupo prodavani na crnom tržištu. Od jeseni 2011. to je oblast koju istražuje John Clint Wiliamson iz EULEX-a. Izvještaj američkog diplomate očekuje se u junu 2014.

Sjedište novog Tribunala biće formalno na Kosovu ali ovaj sud, koji će biti sastavljen od stranih sudija, će najveći dio posla obavljati iz Nizozemske, gdje se u kontekstu postojanja i rada Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji prikupilo dovoljno iskustva. Važan razlog što će sud raditi u Den Hagu je i što na Kosovu ne postoji dovoljna zaštita svjedoka.

To tribunal i vodeće kosovske političare dovodi u dilemu. Nije samo nakon izvještaja Dicka Martyja očito da je i OVK počinila teške zločine u kontekstu nerazjašnjenog nestanka nekoliko stotina ljudi, prije svega Srba. Ako se tome do sada nije poklanjala dovoljna pažnja nije samo krivica Prištine već i Zapada, koji se tokom napada NATO-a protiv Srbije stavio na stranu Prištine.

Kosovski premijer Thaçi ocjenjuje Tribunal nepravednim i uvredom za Kosovo. Pa ipak je preporučio parlamentu Kosova da glasa za osnivanje tribunala i produžavanje misije EULEX-a na još dvije godine", zaključuje Neue Zuercher Zeitung.