Glasine o besplatnim Windowsima već se godinama pojavljuju u raznim glasinama i procurjelim informacijama, no najdalje od toga što je službeno potvrđeno, nedavna je odluka Microsofta da omogući besplatne licence svoje nove nadogradnje Windows 8.1 OEM-ovima, odnosno proizvođačima prijenosnika i brand name računara.

Danas se pojavljuje nova glasina u kojoj poznati "Windows leaker" WZor tvrdi da iz pouzdanih izvora bliskih Microsoft zna da će ekipa iz Redmonda ponuditi novi operativni sustav Windows 9 s besplatnom licencom, no nije precizirano radi li se opet o inačici za OEM-ove ili će doista svim korisnicima računala biti omogućeno da ih besplatno preuzmu, instaliraju i koriste na svojim desktop PC-ima.
Mada se većina analitičara slaže da postoji jako mala vjerovatnost za dolazak besplatne inačice Windowsa za desktop računala, svi se slažu kako je vrlo lako moguće da će se raditi o inačicama namijenjenim isključivo uređajima s dodirnim ekranima koji rade na ARM procesorima.
S druge strane, ukoliko bi Microsoft doista jednog dana lansirao desktop Windowse s besplatnom licencom, oni bi vjerovatno posjedovali ekonomski model zarađivanja koji bi se temeljio na integriranim kampanjama oglašivača koji bi se nalazili na ekranima Modern sučelja, te na oglasima u aplikacijama koje se nalaze unutar "Bing suite" paketa. Obzirom da neke aplikacije već prikazuju oglase, možda doista nismo daleko od jednog takvog koncepta.