Saznajte zašto

Otisci prstiju kao dokaz u kriminalnim radnjama u Velikoj Britaniji je neoboriv od kako je prva forenzička laboratorija počela sa radom u Scotland Yardu 1901. godine, prenosi "Telegraf".

Međutim, eksperti tvde da je osnovna pretpostavka da svaki čovjek ima jedinstven otisak koji se brzo može provjeriti kroz kompjuterske baze.
Forenzičar Mike Silverman koji je predstavio prvi automatizovani sistem za detektovanje otisaka prstiju Metropolitanskoj policiji, tvrdi da su ljudske greške, djelimični printovi i lažni otisci dokaz da ova vrsta identifikacije nije pouzdana kao što se vjeruje.
On je objasnio da još niko nije dokazao da su otisci prstiju jedinstveni pošto članovi porodice mogu imati isti obrazac, odnosno šare.
Takođe, problemi koji se javljaju jesu otisci kod starijih osoba koji se mogu razlikovati od onih iz mlađih dana, jer vremenom koža gubi elastičnost i u rijetkim slučajevima dešava se da nekim ljudima jagodice na prstima postanu glatke.
"U suštini se ne može dokazati da ne postoje dva ista otiska prstiju. Kada se u obzir uzmu svi detalji, svaka brazda može se zaključiti da ne postoje dva identična otiska, čak i kada bi ga napravili sa istog prsta jedan za drugim", kaže Silverman.
On dodaje da ovakva vrsta dokaza zahtijeva i stručno ispitivanje kako bi se utvrdilo da li je otisak sa mjesta zločina i otisak iz baze podataka uzet sa istog prsta.
U svijetu postoje brojni slučajevi u kojima su nevini ljudi pogrešno osuđeni zbog dokaza otisaka prsta, navodi "Telegraf".