Nije ispunila sve što je planirano

Ne očekuje se da će ove nedjelje biti stvoreni uslovi za prijevremene izbore. Rukovodstvo će se sastati u ponedjeljak da odredi dnevni red za sljedeće zasjedanje Skupštine. Premijer Thaçi je tražio da ono na dnevni red za glasanje stavi ustavne izmjene kojima se formira FAK. Ali, na tom putu kao prepreku vidi LDK, prenosi list "Koha ditore".

Skupština neće biti raspuštena ove nedjelje pošto nije ispunila sve što je planirano glasanjem u srijedu za Specijalni sud i za produžetak mandata EULEX-a. Prije raspuštanja, Vlada pokušava da provuče i ustavne izmjene za formiranje Oružanih snaga Kosova (FAK).
Premijer Hashim Thaçi je u srijedu naglasio da manjinske zajednice sada ne predstavljaju prepreku za usvajanje amandmana koji se odnosi na ove snage i koji je dobio i zeleno svijetlo Ustavnog suda.

U neformalnom autorizovanom razgovoru, Thaçi je rekao da jedinu prepreku predstavlja Demokratski savez Kosova, najača opoziciona partija.

Po premijerovim riječima, manjinske zajednice su prihvatile srednje rješenje koje je povezano sa rezervisanim mjestima u Skupštini kao uslov da glasaju za FAK, ali LDK nije pokazala spremnost da prihvati ovaj kompromis.

U prvim komentarima poslije usvajanja zakona o Specijalnom sudu, ističe se da će posljedice biti mnogobrojne i da su oni koji su glasali ZA pokazali veliko licemjerstvo.

U komentaru pod naslovom "Thaçijev sud", glavni i odgovorni urednik "Kohe ditore" Agron Bajrami kaže da priča oko Specijalnog suda nije završena skupštinskim glasanjem, ona je juče samo počela, a posljedice su mnogobrojne kao i lekcije koje treba izvući iz skupštinskog zasjedanja.

"Tokom ovih dana je rečeno mnogo toga na mjestu i ono što nije na mjestu, tako da, pošto su 'narodni predstavnci' rekli svoje, ne ostaje mnogo toga što bi se dodalo u vezi Specijalnog suda. Vrijeme će pokazati koji će biti stvarni i pravi efekti ove odluke, posebno kada pred Specijalnim sudom budu podignute optužnice, pošto ne vjerujem da je čitav ovaj međunarodni pritisak za osnivanje suda uvjerio bilo koga na Kosovu da će američki istražitelj Clint Williamson zaključiti istragu bez podizanja ijedne optužnice", navodi Bajrami.

Po njemu, to je možda i razlog zbog koga je vladajuća partija još juče tražila od Skupštine da se usvoji zakon o finansijskoj pomoći budućim optuženima u Specijalnom sudu iz budžeta Kosova i to na takav način kao da u redovima vlasti sada već znaju i ko će biti optužen u tom procesu.

Koha Ditore/RTK2