Riječ je Hajrushu Ziberiju

Mladi muškarac kojeg na fotografiji tuku dvojica arkanovaca ispred nekadašnjeg Urbanizma u Bijeljini zove se Hajrush Ziberi i rođen je 1968. godine u mjestu Laskarci (opština Saraj) kod Skoplja, potvrđeno je za "Oslobođenje.ba".

"Nama se javio čovjek iz Makedonije i kazao da se radi o njegovom rođaku. Dao nam je osnovne podatke. Taj čovjek više nije živ i mi nismo dobili informaciju da li je poznata lokacija gdje je ukopan", kazao je jučer jedan Bijeljinac, dodajući da se Hajrušovo ime nalazi prvo na spisku SDS-ovog Kriznog štaba iz 1992, prenosi "Oslobođenje.ba".



Naime, tadašnji SDS objavio je zvaničan spisak od 40 ubijenih civila u Bijeljini u prva četiri dana aprila 1992. godine. Ziberi, tada dvadesetčetverogodišnjak, kao i brojni drugi Albanci, dolazio je u Bosnu i Hercegovinu kako bi radio. No, početak agresije na BiH ga je zatekao u ovom semberskom gradiću, gdje je radio kao konobar.

Fotografiju, kako je jučer potvrđeno, napravio je Srđan Ilić, tada fotoreporter AP-a. Naime, bijeljinski novinar i pisac Jusuf Trbić prije nekoliko dana objavio je njegovu fotografiju, te pozvao Bijeljince da pomognu u identifikaciji nepoznatog mladića. Tada se pretpostavljalo da se radi o Albancu koji je bio konobar ili o braći Belkić.

Nakon što smo uporedili Ilićevu fotografiju i poznatu fotografiju Rona Haviva, na kojoj se vidi muškarac sa podignutim rukama, ispostavilo se da se radi o istom čovjeku. Naime, oba muškarca nose sivu jaknu čija je unutrašnja strana zelena, te crni džemper ispod kojeg viri kragna bijele košulje. Novinari "Oslobođenje.ba" su kontaktirali i fotoreportera Ilića, koji je kazao da ne zna ko je muškarac na njegovoj fotografiji i kakva je njegova sudbina, te poručio da zovu američkog fotoreportera Rona Haviva.

"Ne dajem nikakve komentare i izjave. Prijatno", kazao je Ilić, čija je fotografija ovih dana izazvala dosta pažnje u bh. medijima, a koja se nalazi i na Ilićevom portalu, u galeriji Bosnia.

Havivova fotografija na kojoj Ziberi kleči sa podignutim rukama nastala je u Ulici Bogdana Žerajića kod bijeljinskog parka, (u kome je ubijeno mnogo civila), dok je Ilićeva, na kojoj ga arkanovci maltretiraju, nastala nekoliko stotina metara dalje, kod zgrade Urbanizma.



Hajrush je bio oženjen sa Hikmetom, rođenom kao Hikmeta Elmazi. Bio je oženjen samo tri mjeseca. Rođen je 19. juna 1968. godine, a u vrijeme ubistva je imao 24 godine.

Tog kobnog jutra on je pošao na posao, kao i obično. Pripadnici "Arkanovih tigrova" su ga uhvatili, nedaleko od ulice u kojoj je stanovao, i gdje je i uslikan od strane Rona Haviva, a kasnije je prebačen u zgradu starog Urbanizma, gdje je bio i štab "Arkanovih tigrova".



"Američki fotoreporter je, dok je Arkan dolazio, pričajući usput s nekim svojim vojnicima, uspio izvaditi stari film iz aparata i ubaciti novi, pa nastaviti s fotografisanjem. Tada je snimio kako arkanovci bacaju sa sprata isprebijanog Albanca, koga su pokupili ispred Redžepove kuće. Haviv je Albanca snimio i tamo, sa podignutim rukama. Kad je pao na asfalt sa sprata, još je bio živ, a arkanovci su počeli da ga udaraju čizmama i kundacima. Zatim su ga unijeli u zgradu", rekao je Trbić i dodao da su arkanovci Albanca najvjerovatnije polijevali vodom (što se vidi na fotografiji), jer je nakon pada sa sprata izgubio svijest.

Tijelo Hajrusha Ziberija je pronađeno u Sremskoj Mitrovici i izvađeno iz rijeke Save 4. maja 1992. godine te je sahranjen kao osoba sa inicijalima N.N. Tijela njegovih stričeva Abdurrahmana i Bejtullaha su pronađena u podrumu kuće Redžepa Šabanovića.

Tijelo Hajrusha je analizom DNK, identifikovano u Visokom, a njegovi posmrtni ostaci su poslati u njegovo mjesto rođenja 19. septembra 2004. godine, gdje je i sahranjen.