Na Kosovu poslije rata stradao veliki broj Bošnjaka

Predsjednica Nove demokratske stranke i poslanik u Skupštini Kosova se na današnjoj sjednici obratila predstavnicima ovog doma, na kojoj se raspravljalo o ratifikaciji međunarodnog sporazuma između Republike Kosova i Evropske Unije o nastavku misije EU za vladavinu zakona na Kosovu (EULEX-a).

Njeno obraćanje prenosimo u cijelosti:

"Postovani predsjedniče, poštovani predstavnici međunarodnih institucija, ambasada, politički lideri, poštovani građani.

U poslijeratnom periodu stradalo je, odnosno ubijeno i kidnapovano veliki broj Bošnjaka iz Prizrena, Dragaša, Peći, Mitrovice… za koje se i dan danas ne zna gdje su, a po riječima pravosudnih organa istraga je i dalje u toku… dokle će tako biti.

Imamo ubijenu, odnosno zaklanu cjelokupnu bošnjačku porodicu u naselju Tusus - opština Prizren, kao jednom od multietničkih gradova na Kosovu… Počinioci tog tragičnog događaja i dalje nisu poznati javnosti, a neki od njih su i politički aktivni. Zašto?

Kao predstavnik bošnjačke zajednice u potpunosti podržavam zakon o ratifikaciji međunarodnog sporazuma između Republike Kosova i Evropske Unije o nastavku misije EU za vladavinu zakona na Kosovu (EULEX-a).

Bez prava vladavine zakona podjednako za sve nema mira i stabilnosti, nema multietničkog života, nema demokratskog i naprednog Kosova i nema potpune integracije prema Evropskoj uniji.

Pitam se da li mi kao predstavnici naroda koji branimo interese svojih zajednica, bez obzira iz kojih političkih stranaka dolazimo, imamo pravo da glasanjem protiv ovog zakona štitimo pojedince koji se za svoja djela moraju kazniti od strane organa pravde", rekla je predsjednica Nove demokratske stranke, Emilija Redžepi.