Samo Samoopredjeljenje protiv

Skupština Kosova je sa 89 glasova ZA, 22 PROTIV i dva uzdržana odobrila osnivanje Specijalnog suda koji će se baviti navodnim zločinima pripadnika bivše OVK. Ustvari, poslanici svih političkih partija u Skupštini Kosova osim pokreta Samopredjeljenje podržali su danas u načelu zakone o produženju mandata EULEX-a do 15. juna 2016. i o osnivanju Specijalnog suda za zločine pripadnika bivše OVK, koji su iznijeti u izvještaju Dicka Martyja.

Premijer Kosova Hashim Thaçi je, obrazlažući pred poslanicima prijedlog zakona rekao da je zahtjev međunarodne zajednice za osnivanja suda za ratne zločine nepravda i najveća uvreda koja se čini Kosovu.
 
"OVK je vodila pravednu borbe i poštovala međunarodne norme", rekao je Thaçi i dodao da se taj sud osniva kao posljedica izvještaja Dicka Martyja koji je Savjet Evrope usvojio 2010.
 
On je ponovio mnogo puta da, uprkos toj nepravdi, kosovske institucije treba da formiraju sud.
 
"Danas nemamo dvije opcije, imamo samo jednu, a to je nastavak saradnje sa SAD i EU, što podrazumijeva da treba da osnujemo ovaj sud", rekao je Thaçi i dodao da druga rezervna opcija ne treba da se uzme u obzir, jer neuspjeh u stvaranju suda u Skupštini Kosova omogućuje Savjetu bezbjednosti UN da formira takvu instituciju pod nadležnošću UN.
 
Tokom rasprave, koja je i dalje u toku, samo su se poslanici Samoopredjeljenja izjasnili protiv osnivanja suda.
 
Tokom rasprave vladajuća PDK je predložila da se osnuje poseban fonda iz budžeta kojim bi se pokrili svi troškovi pripadnika OVK tokom sudskih procesa koji bi se eventualno vodili protiv njih.
 
Poslanici bi na sjednici trebalo da razmotre i da po ubrzanoj proceduri usvoje još 12 zakonskih akata kojima se uređuju nova, smanjena ovlašćenja EULEX-a.
 
Iako nije bila predviđena debata, predsjednik parlamenta Jakup Krasniqi dozvolio je da se raspravlja o ratifikaciji međunarodnog sporazuma o EULEX-u i o amandmanima vezanim za mandat misije Evropske unije, što je povezano sa formiranjem Specijalnog suda za ratne zločine.