Među najaktivnijim ženama u civilnom društvu Kosova

Luljeta Vuniqi, najnovija je članica stranke, odnosno saradničkog tima Hashima Thaçija, premijera Kosova i predsjednika Demokratske partije Kosova.

Luljeta Vuniqi, bez sumnje je bila među najaktivnijim ženama u civlnom društvu Kosova i snažno se kroz svoj rad zalagala za unaprijeđenje položaja žena na Kosovu.
No, osim toga Vuniqi je u Prištini, navodi list Gazeta Express, poznata i po tome što je bila u braku s jednim uglednim političarem iz BiH.
Naime, Vuniqi je nekoliko godina bila u braku sa Harisom Silajdžićem, ratnim premijerom BiH, bivšim ministrom vanjskih poslova naše zemlje, bivšim članom Predsjedništva BiH i osnivačem Stranke za BiH.
Silajdžić je doktorirao na Univerzitetu u Prištini, a radio je i na tamošnjem Institutu za historiju. Istovremeno je radio i kao predavač arapskog jezika. Pored arapskog, Silajdžić inače govori još nekoliko stranih jezika. Fakultet arapskog jezika i islamistike završio je u Bengaziju u Libiji, magistrirao je i doktorirao u Prištini na američko-albanskim odnosima.
Njih dvoje su se i upoznali za vrijeme Silajdžićevog boravka u Prištini.
Inače, Luljeta Vuniqi je na Kosovu direktorica Centra za rodne studije.