Rat u Madridu

Večeras kreće polufinale Lige prvaka, Atletico Madrid na svom Vicente Calderonu dočekuje Chelsea...

I dalje postoji dobar broj onih koji uporno čekaju posrtaj Atletica, no fanatična ekipa jednako takvog trenera Diega Simeonea još upornije gura dalje. Četiri kola prije kraja Atleti drže konce u vlastitim rukama u španskom prvenstvu, a i u Ligi prvaka stigli su na korak do raja.
Koliko god aktualni Milan bio neuvjerljiv, pa i slab, treba skinuti kapu Atleticu na načinu kojim su se obračunali s Rossonerima u osmini finala. Sjetimo se samo kako se ranijih godina u nokaut fazi s također slabim Milanom mučila Barcelona. A baš Katalonce zaustavio je Atletico nedavno u četvrtfinalu, nastavivši im tako nabijati komplekse.
Ove godine Barca je Atleticu u pet utakmica, odnosno 450 minuta igre uspjela zabiti samo dva pogotka. Realu je pak nedavno, unatoč svim silnim nevoljama, utrpala četiri usred Madrida. Uspio je Atletico preko Messija i društva uhvatiti plasman među kremu europskog nogometa, iako je u uzvratu bio bez najboljeg strijelca Diega Costa i možda svog najkreativnijeg nogometaša Arde Turana.
Mourinho strahuje od Coste kojeg želi u Londonu
Večeras se protiv Chelseaja od prve minute očekuju obojica. Jose Mourinho posebno strahuje od Diega Coste, čijim je sposobnostima oduševljen i samim time spreman iskrcati i 60 miliona eura da ga na ljeto dovede na Stamford Bridge. Priča se aktualizirala ovih dana, no to je zapravo i dio folklora, tipičnih 'mind games' u kojima nema boljeg i vještijeg od Mourinha.
"Ne bi me iznenadilo da financijski jak klub dovede tako velikog igrača kao što je Costa. On je drugačiji, a trenutno igra vrhunski", kazao je sinoć Simeone.
Bolji odgovor argentinski stručnjak nije mogao ponuditi. Em je komplimentirao svom glavnom topniku kojem su utakmice sa Chelseajem najbolja preporuka za transfer u redove Bluesa, em je između redaka poručio da nezamjenjivih nema. Ako iko zna pronaći napadača, to je Atletico. Izgubili su Torresa, zamijenili ga Aguerom. Izgubili su Aguera, zamijenili ga Falcaom. Izgubili su Falcaa, zamijenili ga Costom. Izgube li i rođenog Brazilca koji se odlučio igrati za Španiju, mogli bi ga zamijeniti nekime iz Chelseaja.
"Ovaj klub voli Fernanda, kao što i on voli ovaj klub. Ima dobre uspomene iz vremena kada je igrao za Atletico. On će uvijek biti jedan od nas u Atleticu", dodao je Simeone.
Courtois i Torres u središtu pozornosti
Moguće da time je raznježio Torresa, a svakako je dodatno oduševio fanove Atletica pričajući o klubu kao jednoj velikoj obitelji. U posljednje vrijeme sve glasnije se spominje povratak Torresa na Vicente Calderon, premda je navodno Simeone poručio Chelseaju da im je spreman dati Diega Costu, ako zauzvrat u Madridu pošalju Lukakua i dodatnih godinu dana na posudbi ostave Courtoisa.
Belgijski golman također je bio dio psihološkog rata na relaciji španije i engleske prijestolnice. Mourinho nije želio 'pričati o tuđim igračima', dok je Simeone progovorio i na tu temu. Potvrdivši iznova da je vrlo sličan Gospodinu Posebnom po pitanju psihologije, ali i same nogometne filozofije.
"Da, imamo neke slične karakteristike. Dobra obrana, direktna napadačka igra, a oboje smo jaki u prekidima", priznao je Simeone novinarima na upit igraju li Atletico i Chelsea sličan nogomet.
Atletico - Chelsea, mogući sastavi (Printscreen Sport.es)
Zaboravite na ljepotu, to će biti rat
A nogometa bismo večeras mogli vidjeti vrlo malo. Za očekivati je da se novi front, nakon press prostorija, nastavi i na travnjaku. Chelsea se bori protiv tradicije, jer nikada Atletico na svom terenu nije izgubio od neke engleske ekipe. Bori se Mourinho i protiv ne baš bajne atmosfere u svlačionici, budući da je za vikend protiv Sunderlanda vrlo vjerovatno izgubljen naslov u Premierligi. No ako je netko majstor za podizanje igrača uoči ovakve super bitne utakmice, onda je to On...
"Mnogi u Engleskoj rekli su da smo imali sreće sa ždrijebom, ali to su gluposti. Ljudi, pa taj Atletico mjesecima ne ispušta prvo mjesto u Španiji i na dobrom su putu da uzmu naslov ispred Reala i Barcelone", poručio je Mourinho.
Premda je rekao činjenice, Portugalac je ipak smanjio pritisak sa svojih pulena, prebacujući dio istoga na protivnika. Atletico je u cijeloj sezoni kod kuće izgubio samo uzvrat Kupa od Reala, i to nakon što su bez izgleda ostali već poslije poraza na Bernabeuu 0:3.
Domaćin će večeras prvenstveno gledati da sačuva svoju mrežu netaknutom. Upravo je to 'detalj' koji bi na koncu mogao prevagnuti. Posao u toj namjeri Atleticu bi mogao biti olakšan, jer s Otoka stižu vijesti kako Eden Hazard neće biti spreman. A baš je on možda i jedini ofenzivac svjetske klase u Chelseaju, onaj koji je u stanju donijeti istinsku razliku. Silno će nedostajati i suspendirani Ivanović...
Najbolja obrana La Lige protiv najbolje odbrane Premierlige. Općenito, riječ je o dvije najbolje obrane i u Ligi prvaka. Taman da nogometa bude malo i da završi i 0:0, ne može biti nezanimljivo i dosadno. Taktičko nadmudrivanje nadolazeće i toliko opjevane trenerske zvijezde je zajamčeno. Je li Diego Simeone spreman već sada svrgnuti Mourinha ili je The Special One jednostavno nedodirljiv na putu prema svom trećem trofeju u najelitnijem klupskom natjecanju?