Iznenadiće vas

Da li ste znali da širom Starog kontinenta možete da posjetite mnoge gradove koji nude besplatno uživanje u kulturnim sadržajima? Berlin, Prag, Gent, Kopenhagen, Pariz i Budimpešta su samo neki od gradova u kojima možete jeftino da 'prođete'

Ono što uvijek predstavlja glavni problem kada želimo da putujemo je novac, to jest manjak istog. Uz aranžman idu i dodatni troškovi, jer kada otputujete u stranu zemlju, želite da vidite i njeno kulturno naslijeđe.
Organizovane ture, obilazak muzeja, festivali i izložbe su samo dodatni troškovi koji nisu zanemarljivi. Međutim, sve više gradova širom Evrope je riješilo da turistima, uz tradicionalnu gostoprimljivost, otvori širom vrata nudeći im besplatnu hranu, muziku i umjetnost.
Čokolada
Tamna čokolada je karakteristična za Belgiju, a kompanije Godiva, Galer i Leonidas su samo neke od onih koje su prepoznatljive svuda po svijetu. Mnoge radnje nude besplatnu degustaciju ove poslastice, dok u kafićima uz naručenu kafu dobijete kocku čokolade.
Za one koji preferiraju mliječnu čokoladu, Nestlova fabrika u Broku, u Švajcarskoj, ima besplatne ture sa degustacijom.
Alkohol
Belgija je takođe proizvođač preko 600 vrsti piva, uključujući Hahtovo voćno pivo. Haht ima u ponudi turu u trajanju od jednog sata u njihovoj fabrici, i degustaciju raznih ukusa piva. Takođe, mnogi članovi društva vinara dozvoljavaju besplatne posjete njihovim podrumima širom Francuske. U zemlji galskih pjetlova se takođe toče i rijeke konjaka, koje možete da isprobate ako se odlučite za turu.
Sir
Rokfor Papijun je mjesto gdje čuveni plavi sir sazreva u pukotinama stijena na Mont Kumbaluu. Ture kroz pećinu uključuju i neki zalogaj pred kraj posjete. U farmi Henri Vilig u Holandiji, uz razgledanje možete da uživate u ukusu poznatog sira – Gauda.
Muzeji
Od 2001. godine u britanskim muzejima sa stalnim postavkama je besplatan ulaz. Turisti to rado iskoriste da vide mumije u Britanskom muzeju, Botičelijeva djela u Nacionalnoj galeriji i dinosauruse u Prirodnjačkom muzeju.
Umjesto da čekate red u Luvru, probajte da odete u Muzej de Patit Pale. Naziv je pogrešan, jer se muzejska kuća sa 1.300 soba proteže kroz mnogo vijekova. Mone i Sezan su, uz još nekoliko umjetnika, prezentovani u njihovim objektima.
Pariz je sinonim za modu, a na stalnu kolekciju trendova od 17. do 21. vijeka možete da “bacite oko” u Muze Galeria.
Koncerti
Bečka elegantna arhitektura je idealna za valcere i balove. Najjeftinija sjedišta su ispred gradske skupštine, koja emituje najpoznatije koncerte tokom ljetnjih mjeseci.
Salcburg nudi takođe slične programe, prilikom kojih postavljaju velike ekrane na trg. Iako je Mocart rođen u Salcburgu, često je boravio u Pragu. Vila Bertramka je sada kuća-muzej Mocarta sa koncertnom halom. Ulaznice nisu jeftine, ali vas ništa ne zaustavlja da sjednete u okolne bašte do kojih dopire muzika.
Transport
Ulice Evrope možete da vidite besplatno – biciklom. Barselona, Lion, London, Berlin, Kopenhagen, Helsinki i Sevilja su među gradovima koji imaju takav sistem da možete da iznajmite bicikle širom grada na određenim lokacijama. Naknade su minimalne, a često je prvih pola sata korišćenja besplatno.
Bašte i vrtovi
Evropske javne bašte su više od samo redova drveća i cvijeća. Takođe, one mogu biti spoljni centri određenih zajednica i mjesta gdje se često održavaju likovne izložbe.
Margitsiget u Budimpešti je zelana oaza u Dunavu, između Budima i Pešte. Oko nje je staza za džogiranje koja je okružena baščama, fudbalskim terenima, bazenima i zoološkim vrtom. Blomenmarkt u Amsterdamu je jedina plutajuća pijaca cvijeća na svijetu. Tezge sa cvijećem su preplavljene egzotičnim bojama i sorti koje možete da pazarite.
Botanička bašča u Glazgovu je međunarodno poznata po svojim staklenim kućama i zbirkom egzotičnog drveća iz Australije, kao i raznih biljaka sa drugih kontinenata. Organizuju se događaji tokom cijele godine, uključujući i likovne izložbe i obilaske.
Festivali
Najveći festivali na otvorenom se dešavaju tokom jula u Gentu, Belgiji. Na svim gradskim trgovima se sluša pop, rok, hip hop, džez… Posjetioci takođe mogu da uživaju u predstavama, komediji, izložbama i izletima brodićima na rijeci Lis.
Džez festival u Kopenhagenu se održava u julu i tokom 10 dana umjetnici sviraju na ulicama, kafićima i parkovima.
Besplatni vodići
Iako ova aktivnost nije skroz besplantna, posjetioci daju prilog koliko misle da košta obilazak grada sa vodičem u trajanju od 3 sata. Ove ture su predstvaljene u Berlinu i Pragu.