Vlada Kosova usvojila Nacrt zakona o Tribunalu

Baronica Catherine Ashton je odgovorila predsjednici Atifeti Jahjaga na njeno pismo. Ovo pismo će predsjednica Kosova predati Vladi Kosova, koja će poslije toga ovo "pismo" pretvoriti u zakon. Na osnovu ovoga pisma Vlada Kosova će formirati Tribunal, ali da bi se to uradilo, kao i mandat EUELX-a potrebno je usvajanje i u Skupštini. Tako je Vlada u obavezi da prije nego što pošalje na usvajanje u Skupštini izradi paket zakona o nastavku mandata EULEX misije, za koje zakonske izmjene, uključujući i izmjenu kompetencija misije, posebno izrada novih 8 zakona, rekli su visoki zvaničnici Republike Kosova za list "Bota Sot".

S druge strane domaći mediji prenosi da premijer Hashim Thaçi bi mogao biti prvi koji će se naći pod istragom pošto Skupština donese odluku o formiranju specijalnog suda, prenosi dalje "Bota Sot".

List navodi i da je Thaçi pripremio zakonski paket o "samopredaji pravdi", kao i da će se pored njega na spisku optuženih naći i Xhavit Haliti, aktuelni potpredsjednik Skupštine i jedan od osnivača OVK, Kadri Veseli, aktuleni zamjenik predsjednika Demokratske partije Kosova i bivši šef tajne kosovske službe OVK kao i Azem Syla, aktuelni poslanik i bivši šef glavnog štaba OVK, saznaje dnevnik "Bota Sot".
 
Kako navodi list, kosovska vlada juče je usvojila više zakona među kojima su Zakon o specijalnom tužilaštvu, Zakon o ovlašćenjima za izbor predmeta i određivanje predmeta sudijama i tužiocima EULEX-a na Kosovu, Krivični zakon, Krivični proceduralni zakon, Zakon o zaštiti svjedoka.
 
Pravosudni zakoni predviđaju da Specijalnim tuzilaštvom Kosova rukovodi kosovski tužilac, a panel sudija činiće dvoje lokalnih sudija i jedan EULEX-ov za sve slučajeve koji će biti razmatrani na Kosovu, piše "Bota Sot", a prenose domaći mediji.