Zbog prijetnji od ekstremnog islamizma

Biro za diplomatsku bezbjednost State departmenta pozvao je američke građane na Kosovu da budu oprezni tokom Uskrsa zbog prijetnji od ekstremnog islamizma.

Saopštenje se zasniva na informaciji koju je dobila američka ambasada u Prištini, o prijetnjama pravoslavnim vjerskim objektima na Kosovu, prenose portal koha.net, javni servis RTK i TV RTV 21.
Ovo je prvi put da State department upućuje ovakav poziv američkim građanima na Kosovu uoči jednog od najvećih hrišćanskih praznika kao što je Uskrs, javio je RTK.
Identičnim saopštenjem ove interne vladine organizacije - Konsultativnog savjeta za bezbjednost van SAD je u februaru takođe savjetovana američkim građanima opreznost i skretana im je pažnja na "rast ekstremnog islamizma na Kosovu, a posebno van Prištine".
"Uskrs ima izuzetnu važnost za hrišćansku zajednicu, i katoličku i pravoslavnu, i očekuje se da u njihovim vjerskim objektima bude znatno više ljudi nego obično", navodi biro za diplomatsku bezbjednost.
"Imajući u vidu povremene prijetnje vjerskim objektima na Kosovu, posebno najpoznatijim crkvama u urbanim centrima, američka Ambasada želi da skrene pažnju svim američkim građanima na Kosovu da budu oprezni i da kosovskoj policiji javljaju o svakoj sumnjivoj aktivnosti ", kaže se u preporuci Savjeta americkim građanima koji su na Kosovu ili planiraju da tamo putuju ovih dana, javljaju svi prištinski mediji.