Parlamentarna komisija Skupštine Kosova za spoljne poslove je evropskom Parlamentu podnijela izvještaj u vezi situacije na Kosovu i odnosa sa Evropskom unijom, naročito oko vizne liberalizacije za kosovske građane. Bošnjački zastupnik Hamza Balje je takođe podnio izvještaj u EP u vezi stanja nevećinskih zajednica, posebno bošnjačke i goranske.

U izvještaju je bilo riječi o rezervisanim mjestima, o poboljšanju socio-ekonomske politike u gorsko-župskom regionu, a kao najbitniju činjenicu izvještaja izdvajamo zahtjev našeg zastupnika za opštine Rečane, Goru i Vitomiricu. Sjednici su prisustvovali EU zastupnici E. Kukan, T. Fajon, Flenkestajn kao i hrvatski zastupnik Vuljanić.
Posebni razgovori su vođeni sa Urlike Lunacek, koja se zdušno založila za pomoć Kosovu, ali je navela da su izbori za EU parlament 25. maja i da će zakočiti brzo rješavanje zahtjeva Kosova za viznu liberalizaciju.
Zastupnik Hamza Balje je imao još jedan sastanak sa starim prijateljem Bošnjaka Alojzem Peterleom, EU zadtupnikom, koji je dao svesrdnu podršku našem zastupniku i garanciju da u narednom mandatu EP, bošnjačko i goransko pitanje neće ostati u sjenci, nego će se raditi o rješavanju krucijalnih pitanja koja se tiču obje zajednice, uz saradnju sa budućom vladom.