Imaće i pozitivnu stranu

Iako procjenjuje da će to biti bolan čin, osnivanje suda za navodne ratne zločine počinjene od strane Oslobodilačke vojske Kosova, takođe će imati pozitivnu stranu, jer rasvjetljavanje ubistava počinjenih tokom i poslije rata na Kosovu, biće moćan alat za slabljenje srpske propagande protiv Kosova, rekao je za portal "Telegrafi" poznati analitičar i advokat Azem Vllasi.

Međutim, prema njegovim navodima, formiranje Specijalnog suda, ne znači da će Evropska unija da natjera Beograd da sprovede sporazume postignute sa Prištinom.

Vllasi je rekao da će rasvjetljavanje nekih ubistava Srba počinjenih tokom i poslije rata na Kosovu, od strane određenih pojedinaca, biti moćan alat za smanjenje divlje srpske propagande protiv Kosova.

"Formiranje Suda, htjeli mi to ili ne, imaće svoj efekat u Republici Srbiji. Jer, tako se neutrališe propaganda i slabe argumenti srpske propagande",  rekao je Vllasi za "Telegrafi".

Inače, premijer Kosova Hashim Thaçi rekao je u četvrtak da je potpuno nepravedno i uvrijedljivo za Kosovo da Skupština Kosova donese odluku o osnivanju Međunarodnog suda za ratne zločine.

Thaçi je rekao da će političke stranke biti prisute u Parlamentu i da će ispitati sve mogućnosti da daju adekvatan odgovor i zasluge.