Uključeni u organizirani kriminal i korupciju

Policija Kosova ima strukturu od oko 8.500 policajaca, a tokom prošle godine 328 od njih je bilo pod istragom od strane Policijskog inspektorata zbog kršenja zakonske procedure.

Ovi statistički podaci su objavljeni od strane Inspektorata za istrage i kažnjavanja protiv drugih policajaca, motivirali su predsjednika Parlamentarne komisije za nadzor AKI, Florina Krasniqija da i dalje nastavli sa optužbama nad Policijom Kosova, piše list "Zëri".

Poslanik "Samoopredjeljenja" u ovoj komisiji, kaže da Policija Kosova, njeni komandiri, ministarstvo unutrašnjih poslova pa čak i premijer Hashim Thaçi su uključeni u organizirani kriminal i korupciju. On je izjavio da njegove optužbe potkrepljuje činjenicama, rekavši da dvije krađe u Sobi za dokaze u Prištini i Peći pokazuju najbolje da policijski dužnosnici su uključeni u organizirani kriminal.

S druge strane, zvaničnici Policije Kosova izjavu Krasniqija nazivaju tendencioznom, i prema njihovim riječima, ona ima za cilj ne samo staviti mrlju na Policiju Kosova, nego i na specijalne jedinice.

Međutim, u posljednje vrijeme za neke policijske dužnosnike Inspektorat policije je preduzeo mjere suspenzije, pošto je konstatovao kršenje pravila od strane istih. Posljednji slučajevi su povezani sa učešćem policajaca u igrama na sreću, krijumčarenju bijelim robljem.