Srbija želi prekrajati historiju rata na Kosovu

Naši međunarodni partneri su uvažili ključne zahtjeve Kosova u vezi sa istragama specijalnog tužioca Clinta Williamsona o navodima iz izvještaja Dicka Martyja, a Srbija je svim sredstvima propagande pokušala da iskoristi Martyjeve optužbe, kako bi prekrojila historiju kosovskog rata i vratila pitanje Kosova pod okrilje UN, izjavio je Petrit Selimi, zamjenik ministra spoljnih poslova.

"Bilo je više od 10 formalnih zahtjeva Srbije upućenih Ujedinjenim nacijama da se bave optužbama iz izvještaja Dicka Martyja, ali sada je jasno da će te navode istražiti kosovski sud, u okviru zakona i Ustava Kosova, sa međunarodnim pravnim osobljem, koje će podržati naš specijalni sud",  kazao je Selimi.

"Ne treba da strahujemo već da u potpunosti podržimo osnivanje tog suda, znajući da porodicama civilnih žrtava na obje strane, ne samo na albanskoj, trebaju odgovori o njihovim bližnjima", reao je on.

Na pitanje da li očekuje da će princip "rezervisanih mjesta" za manjinske zajednice u kosovskom parlamentu biti sačuvan, on je naveo da je prema Ahtisaarijevom planu od Kosova zatraženo da ima "rezervisana mjesta" tokom dva mandata parlamenta za manjine, "čime im je data četvrtina mjesta u kosovskom parlamentu, iako čine samo pet odsto stanovništva".

"Takav oblik pozitivne diskriminacije bio je potreban da bi se obezbjedilo da se lideri kosovskih Srba priključe kosovskim institucijama nakon nezavisnosti. Prema takvoj formuli 'rezervisana mjesta" su automatski preobražena u 'garantovana mjesta  što omogućava Srbima da imaju najmanje 10 poslaničkih mjesta'", kazao je Selimi i napomenuo da, za sada, ne postoji dvotrećinska većina u parlamentu koja bi podržala produženje principa "rezervisanih mjesta".

Prema njegovim riječima, oružane snage Kosova su već formirane, kao rezultat nedavne Strategije nacionalne bezbjednosti, koja je pisana uz podršku SAD i drugih NATO saveznika.

"Parlament će uskoro potvrditi tu odluku, ali sljedeće godine bićemo svjedoci formiranja dinamične i odbrambene sile koja će obezbjediti Kosovu važan element u bezbjednosnoj arhitekturi Balkana",  rekao je Selimi i dodao da je kosovski parlament prihvaćen kao posmatrač u Parlamentarnoj skupštini NATO, "što znači da ćemo se snažnije kretati u pravcu integracije u NATO".